Skip to main content

Større andel psykisk syke i Asker

FORVENTNINGSPRESS: – Det har nok vært viktigere for meg å oppfylle andres forventninger enn kjenne på mine egne behov, sier "Kathrine". Høye krav til seg selv og stort forventningspress førte til at hun ble sykemeldt for angst og depresjon. FOTO: TORE GURIBY
FORVENTNINGSPRESS: – Det har nok vært viktigere for meg å oppfylle andres forventninger enn kjenne på mine egne behov, sier "Kathrine". Høye krav til seg selv og stort forventningspress førte til at hun ble sykemeldt for angst og depresjon. FOTO: TORE GURIBY

Asker har den største andelen i Akershus av sykemeldinger som skyldes psykiske lidelser.

Også Bærum utmerker seg negativt. Ifølge utbredt forskning skulle det vært omvendt på grunn av befolkning med høy utdanning.

15,7 prosent av sykemeldingene i Asker skyldes psykiske lidelser. Det er en andel som blant annet er 26,7 prosent større enn i Eidsvoll og 35,3 større enn i Lørenskog.

Les også:  Dropper Blakstad-kutt.
 

I Bærum skyldes 14,4 prosent av sykemeldingene psykiske lidelser:
Er det dét at kommunene har satset på et godt psykiatrisk tilbud til innbyggerne, og at flere dermed blir sykemeldt for riktig årsak? Eller kan det å bo i en kommune der "vellykketheten" er så utbredt, skape et forventningspress det er vanskelig å leve opp til?

– Forventninger om å prestere

Jan Otterdal, seksjonsleder ved Allmennpsykiatrisk poliklinikk i Bærum, mener begge deler spiller inn.

– Jeg har inntrykk av at forventninger om å prestere, og å lykkes, er en spesiell utfordring i dette området. Lista kan for mange ligge vel høyt, sier han.

Les også:  100 i fakkeltog mot psykiatrikutt. 

– Bærum kan fremstå som et glansbilde med høyt utdannings- og inntektsnivå. Men det er klart at man ikke kommer utenom å kjenne på dette som enkeltmenneske; "dette klarer jeg ikke". I enkelte tilfeller kan dette prestasjonspresset medvirke til at man møter veggen. Opplevelsen av andres, og derav egne, forventninger kan bli for store.
Otterdal understreker at han ikke har noe forskningsmateriale å basere dette på, men at det er et inntrykk han har.

– Større kunnskap om psykiske lidelser

Samtidig peker han på at lavterskeltilbudene i kommunene gjør at man lettere og raskere kan komme i kontakt med hjelpeapparatet og få korrekt diagnose. Dette støttes av Per Krister Halck, psykolog i Psykologbistand AS i Oslo, som selv er oppvokst i Bærum.

– I Asker og Bærum er det stort fokus på psykisk helsevern, og helsepersonellet som sykemelder har større kunnskap om psykiske lidelser, sier han.
– Dette vil kunne føre til at flere blir sykemeldt for riktig årsak, fremfor at det for eksempel registreres som muskel- og skjelettlidelser.

Les mer i Budstikkas papirutgave lørdag.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.