Skip to main content

Støre og Sanner i munnhuggeri om ruskutt

Temperaturen i stortingssalen ble høy da helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) svarte for Vestre Vikens omfattende kutt i rusomsorgen.

Onsdag svarte helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) for de planlagte kuttene i rus- og psykiatritilbudet ved Vestre Viken Helseforetak (se faktaramme).

Under spørretimen i Stortinget spurte Høyre-nestleder Jan Tore Sanner fra Høvik om statsråden ville gripe inn og sette en stopper for nedleggelsen av behandlingsplassene.

MER OM SAKEN:

Krever at Støre stopper ruskuttene

Helse-styremedlem støtter ruskuttene (B+)

Vestre Viken holdt ruskutt hemmelig (B+)

Støre: – En god løsning

Helseministeren svarte med å si at sammenslåingen av Åsterud og Frognerlia «vil styrke det faglige miljøet betydelig og gjøre det mulig å gi mer individuelt tilrettelagt behandling».

– Omstillingene vil også føre til en mer effektiv drift, da det blir behov for færre ledere og nattevakter. Samlet sett fremstår dette som en god løsning, sa Støre i sitt svar til Høyre-nestlederen.

– I likhet med representant Sanner er jeg opptatt av at ingen pasienter skal bli skadelidende som følge av nødvendige omstillinger i helseforetaket, la han til.

Sanner: – Meningsløst

Sanner ga tydelig uttrykk for at han fant helseministerens svar for alt annet enn tilfredsstillende.

– Det fremstår ganske meningsløst å si at tilbudet styrkes når en tredjedel av behandlingsplassene legges ned. Hvordan kan statsråden hevde at tilbudet styrkes ved å legge ned plasser? spurte han.

Støre svarte med å vise til at helseforetaket vil etablere et utvidet poliklinisk tilbud, som gjør at personalet kan følge opp pasienter når de er skrevet ut av døgnbehandling.

– Jeg merker meg at Sanner stadig viser til at plasser blir lagt ned, uten å nevne alle plassene som er opprettet. Vi har aldri hatt flere døgnplasser i Norge enn i dag, fastslo Støre.

LES OGSÅ: Uforsvarlig ruskutt

– Ingen skryteliste

Sanner ga tydelig uttrykk for at han ikke lot seg imponere over helseministerens svar.

– Statsrådens skrytelister imponerer hverken meg, de som mister behandlingstilbudet eller de som står i kø. Jeg kan ikke forstå at han kan hevde at et poliklinisk tilbud innebærer en styrking av tilbudet overfor denne gruppen, parerte han.

Støre ville ha seg frabedt å bli omtalt som skrytepave.

– Jeg har presentert fakta, ikke en skryteliste. Det er nødvendig i en situasjon hvor Sanner og andre representanter for partiet Høyre svartmaler situasjonen i norsk rusomsorg, sier Støre og fortsetter: 

Selvfølgelig skal ikke polikliniske tilbud erstatte tverrfaglig behandling. Men at et poliklinisk tilbud er tilgjengelig i tilknytning til det eksisterende opplegget vil føre til at brukerne får et bedre samlet tilbud, uttalte Støre.

LES OGSÅ: - Tar tid å bli rusfri

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.