– Jeg er utrolig glad for utvelgelsen. Jeg tror filmen har sjans til å hevde seg internasjonalt. På filmfestivalen i Toronto ga publikum uttrykk for at det ikke bare var en norsk historie, men en historie som angikk dem, sier Wilmann.

Ine Marie Wilmann, kjent fra blant annet «Exit» på NRK og filmen om Sonja Henie, spiller trebarnsmoren «Cecilia» som er gift med sjømannen «Alfred» (Kristoffer Joner). Når andre verdenskrig bryter ut, er han og barndomsvennen «Sigbjørn» (Pål Sverre Hagen) på et handelsskip midt ute i Atlanterhavet.

De blir tvunget til å fortsette å seile i fronten av en krig - i sivil og uten våpen. Hjemme i Bergen strever «Cecilia» med å klare seg med tre barn i et okkupert Norge. Produksjonen skal være landets dyreste og har en prislapp på 110 millioner kroner.

Mandag ble det kjent «Krigsseilerne» er valgt ut som Norges Oscar-kandidat til kategorien «Beste internasjonale film».

Hjerteskjærende

Under 2. verdenskrig seilte over 30.000 sjøfolk for de allierte. «Krigsseileren» forteller historien om disse og deres familier basert på ekte historier, men fortalt gjennom fiktive personer. Dagbladets anmelder gir filmen sekser og beskriver den som «en medrivende og dypt menneskelig historie», utført av solide skuespillere: – «Krigsseileren» er en hjerteskjærende film om de glemte heltene. En film som gir dem den hyllesten de ikke fikk, skriver Adel Khan Farooq.

Wilmann mener filmen skiller seg fra tradisjonelle krigsfilmer, fordi den handler om vanlige mennesker.

– For meg er dette et familiedrama som belyser de menneskelige tragediene og langtidsfølgene av krig. Dette gjør at filmen føles nær og relevant for de fleste av oss, sier 37-åringen.

– Jeg er også stolt av å kunne bidra til at kvinners historie blir anerkjent. Innsatsen til alle kvinner som får det enorme ansvaret med å holde familien oppe. De må bygge en fremtid av restene av det livet som kunne ha vært, sier hun.

Må holde ut

Rollen som «Cecilia» var også krevende å spille:

– Hun er en kvinne som nettopp holder og holder, det finnes ikke noe rom for å tillate seg å savne, sørge eller ha egenomsorg. Hun er sterk på vegne av og fordi det ikke finnes noe alternativ. Regissøren snakket mye om det underveis: At vi kunne synes synd på karakterene, men de synes aldri synd på seg selv.

Les også

God anmeldelser til Sonja-film

Wilmann medgir også at det var tøft å måtte spille bergenser.

Nå er hun i gang med innspillingen av sesong 2 av Viaplay-serien «Furia». 1. desember kommer filmen «Troll» ut på Netflix, der hun også har hovedrollen.

– Jeg er veldig heldig som får gjøre så utrolig mye forskjellig og får spille veldig ulike karakterer.

«Krigsseileren» er regissert av Gunnar Vikenes og får prøve lykken under den 95. Oscar-utdelingen i mars neste år. Filmen hadde premiere fredag og er allerede blitt sett av 60.228 kinogjengere.

Spesialvisning med innleder

– «Krigsseileren» har potensial til å bli en av høstens store vinnere på Asker kino. Det er en film som vil engasjere alle aldersgrupper. Vi vet at mange har sett frem til å se den, sier kinosjef i Asker, Aamir Saeed.

Filmen har to spesialvisninger på Odeon Sandvika tirsdag 27. september med innleder Marcus Einarson Osen fra Stabekk i samarbeid med Kinoklubben. Han har sin bakgrunn fra en familie med mye krigsseilerhistorie.