«Kråka» blir navnet på den nyoppussede puben i den gamle låven på Vettre gård i Asker

– Vi har jo en kråke i logoen på bryggeriet vårt, så da får vi til en henvisning uten å bryte reklameforbudet for alkohol. Og gården eier store deler av Kråkholmen, så askerfolk forstår symbolikken, svarer Hans Ellef T. Wettre (39).

LES OGSÅ: Wettre-øl fra Vettre

Måtte stenge

Han og kona startet kafé og gavebutikken Himmelblå i deler av låven i 2009, men måtte stenge i 2011 etter pålegg fra myndighetene. Det var særlig manglende adkomst for funksjonshemmede og ventilasjonsanlegget som ikke holdt mål.

– Det har gått med en uhorvelig mengde med dugnadstimer, og noen kroner også. Til sammen rundt fem millioner. Jeg orker ikke tenke på det, svarer Wettre.

Wettre bryggeri

Det er Wettre Bryggeri på Søndre Vettre gård i Asker som driver «Kråka». Det er det første og eneste mikrobryggeriet i Asker og Bærum som produserer håndverksøl på det åpne markedet. Hans Ellef T. Wettre, Marius Hansen og Joakim Hansen brygget sitt første kommersielle øl i august 2015 i låven på Søndre Vettre Gård, med leveranse til Sem Gjestegård i september.
Øl fra Wettre med alkoholinnhold over 4,7 prosent selges ved syv lokale serveringssteder og på Vinmonopolet.
Wettre Bryggeri produserer omtrent 2.000 liter øl av 8–9 ulike sorter og alkoholstyrke i uken. Hans Ellef T. Wettre er sønn av Hans Ellef Wettre som har drevet familiegården Søndre Vettre gård siden 1983.

 

Nå har de fleste tilsyn godkjent lokalene, kun skjenkebevilling fra kommunen gjenstår. Går alt greit gir de folkevalgte sin velsignelse i juni.

– Vi har allerede hatt mange lukkede selskap med ambulerende skjenkebevilling som har gått fint.

Menyen vil selvfølgelig bestå av de ølsortene Wettre Bryggeri produserer i etasjen over, men maten?

– Enkelt. Vi har ikke kjøkken, men kan servere blingser og supper.

LES OGSÅ:  Ølinteresse gir skummende omsetning

Avsides

Skal etablissementet inngå i en pub-vandring, bør solide pub-til-pubsko anskaffes. For Søndre Vettre gård ligger ikke akkurat midt i allfarvei, men snarere litt kronglete til mellom Slemmestadveien og Blakstadbukta.

– Siden vi la ned Himmelblå har det hver uke kommet folk og spurt om vi ikke skulle åpne igjen. Det er et populært turområde og lett tilgjengelig for syklister. Men vi får se om naboene føler de trenger en pub, svarer Wettre.

LES OGSÅ: Åpner Asker og Bærums første rene ølutsalg

Foreløpig har Wettre og bryggeripartnerne Marius og Joachim Hansen tatt sikte på å holde helgeåpent.

– Og det er et stort behov på bedriftsmarkedet omtrent daglig får vi forespørsler. Vi har muligheter til å holde konferanser med en sosial avslutning.

Miljøet i den nye puben er svært rustikt eller landlig. Det som en gang var en møkkakjeller har fått hvitkalkede vegger og benker og bord i grovt treverk.

– Hjemmesnekrede, sier en stolt Wettre. Bordplatene er overlevende fra gulv og tak fra den gang hovedbygget ble renovert på 60-tallet.