Skip to main content

Stenger all togtrafikk i forbindelse med politisk streik

Her har toget til Spikkestad parkert på Asker stasjon i forbindelse med streiken. Toget vil kjøre videre når streiken er over klokken 14.

foto: Karl Braanaas

I dag mellom klokken 12 og 14 stopper all togtrafikk. 

Fagforeningene Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbund har vedtatt politisk streik torsdag 10. oktober mot innføring av EUs fjerde jernbanepakke, som skal behandles i Stortinget i høst

– Innfører man EUs fjerde jernbanepakke vil man måtte legge ut all persontrafikk på anbud. Det er ikke de som styrer landet som bestemmer om det skal ut på anbud eller ikke, men da må man ut av EØS før man må gjøre endringer. Det er også EU som stiller kravene til sikkerhet og ikke tilsynsmyndigetene i Norge, sier Line Steinseth, forbundsstyremedlem og lokfører i Norsk Lokomotivmannsforbund til TV2.

Tog, busser, trikk og T-bane vil stoppe, og det holdes demonstrasjoner og markeringer flere steder over hele landet.

– Vi ønsker ikke at EUs politikk skal bestemme hvordan norsk jernbane skal drives, vi vil ha frihet til at Norge skal være med og bestemme, sier Rolf Ringdal, leder i Norsk Lokomotivmannsforbund til E24.

Ingen alternativ transport

Vy skriver på sin nettside at tog som er underveis vil stoppe på nærmeste stasjon, og stå stille frem til streiken avsluttes klokken 14:00. Enkelte region tog vil bli innstilt etter avsluttet streik. Flere lokaltog blir også innstilt.

Vy vil ikke sette opp alternativ transport for avgangene som er berørt før, under og etter streiken.

Å klage på dette, eller uttrykke frustrasjon overfor ansatte på Vys kundesenter kommer man heller ikke så langt med, da også kundesenteret vil streike mellom klokken 12 og 14 denne dagen.

Varsler nye aksjoner

Jernbaneansatte krever at Stortinget skal bestemme over jernbanen for kommende generasjoner. Hvis ikke, truer de med nye aksjoner.

Lederen i Norsk Lokomotivforbund ser for seg tre scenarioer når Stortinget skal behandle saken. 

– Én måte er å banke den gjennom uten noen kritiske merknader. En annen er selvfølgelig å stoppe den helt. En tredje er rett og slett å utsette det, sier Rolf Ringdal til NRK.

Dersom Stortinget velger det første alternativet, har Norsk Jernbaneforbund varslet ny streik torsdag 31. oktober mellom klokka 14 og 16.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.