– Det er et kjempenederlag for NFF som har jobbet så hardt for å innføre dette sluttspillsystemet og vært pådrivere for at sluttspill er viktig for å hevde seg i Europa, sier Carl Erik Torp til NRK.

I 2022 ble det innført sluttspill i Toppserien og 1. divisjon fotball for kvinner. Modellen har blitt kraftig kritisert av spillere, supportere og klubber.

I oktober nedsatte derfor Norges Fotballforbund (NFF) en seriekomité som skulle komme med en innstilling med endringsforslag som styret i NFF stemte over i dag, onsdag 18. januar.

NRK skriver onsdag at de erfarer at NFF-styret er kommet til enighet om en trippel serie-modell hvor sluttspillet kuttes, og man kjører halvannen seriespill der lagene møter hverandre tre ganger.

4. og 5. mars skal klubbene stemme over innstillingen i forbundstinget. Først da blir det ifølge NRK formelt klart om sluttspillet vrakes og hvordan årets Toppserie vil se ut.

Pinlig

– Endelig etter to år med pandemiutsettelser fikk de lov til å prøve ut sluttspillet, og så møter de så hard motstand at de må skrote det allerede etter ett år. Det er pinlig for NFF, men det er også pinlig for klubbene som tross alt var med på å stemme for sluttspill og denne modellen i 2019, sier NRK-ekspert Carl Erik Torp.

I 2018 foreslo det såkalte Espelund-utvalget at Toppserien skulle få ny struktur med sluttspill. Sluttspillmodellen ble stemt frem på forbundstinget i 2019, men på grunn av koronapandemien ble den først innført i 2022.

– Forutsigbarhet

Trener for kvinnelaget til Stabæk, Petter Belsvik, er godt fornøyd med at det blir et nytt seriesystem.

– Seriesystemet, med sluttspill, slik det var i fjor var ikke vellykket. Jeg har mer tro på det forslaget som nå trolig gjennomføres. Slik det var i fjor, tok ikke lagene som ikke var i toppen, med seg poengene videre. Det var helt håpløst, sier Belsvik.

– Hvordan blir det å møte lagene tre ganger i løpet av en sesong?

– Man blir i hvert fall godt kjent med de lagene man møter. Jeg tror ikke det er så stor forskjell mellom toppen og de lagene i mellomsjiktet, så litt differensiering gjør ikke noe.

Han sier at 27 kamper kan føre til at de må rullere mer i elleveren.

– Man kan bli mer utsatt for skader med flere kamper. Jeg håper at vi kan signere én til to spillere til, sier Belsvik.

Kim André Pedersen er sportslig leder og trener i Stabæk Fotball Kvinner. Han er glad for at NFF vurderer en ny løsning.

– Dette kommer til skape mer forutsigbarhet gjennom en hel sesong. Man vet når man skal spille kamper og hvem man skal møte. Fotball er et lagspill der man tar med seg poeng, og ikke slik at man mister poeng, slik det var med sluttspillet. Nå skal vi igjen gjøre det slik andre ligaer gjør, og det er vi godt fornøyd med i Stabæk, sier Pedersen.

Han sier at en omlegging av seriesystemet ikke kommer til å påvirke Stabæks oppkjøring.