Barna gransket livet i havet

TØFFINGER: Theodor Todd (3) viser hvordan man skal holde en krabbe så den ikke klarer å klype. Nicolas (8), Maja Bernhardine Sundet (4) og naturveileder Ståle Bratteng (41) følger med.

TØFFINGER: Theodor Todd (3) viser hvordan man skal holde en krabbe så den ikke klarer å klype. Nicolas (8), Maja Bernhardine Sundet (4) og naturveileder Ståle Bratteng (41) følger med. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Et OBS-varsel med store mengder nedbør i seg: Kun de barskeste møtte opp da Oslofjordmuseet inviterte til familieaktiviteter i fjæra under Asker kulturfestival.

DEL

BILDESERIE:

Alskens liv fra havbunnen fyller opp hvite kar nede på brygga utenfor Oslofjordmuseet. Der er Drøbak-kråkeboller, brennmanter, strandreke, strandkrabbe og blåskjell.

Naturveileder Ståle Bratteng (41) i Oslofjorden friluftsråd holder opp en rødbrun flerbørstemark som forsøker å stikke av.

– Den har spisse tenner, så den biter godt fra seg om den vil, advarer han.

Theodor Todd (4) og Nicolas (8) betrakter flerbørstemarken. Den har massevis av små bein og snor seg rundt i alle retninger.

– Er det noen som vil holde den? spør naturveilederen.

Ingen svarer.

PÅ BRYGGEKANTEN: Søstrene Kaja (4) og Jenny Berge Wandrup (6) viser hvordan man fisker krabber med snor.

PÅ BRYGGEKANTEN: Søstrene Kaja (4) og Jenny Berge Wandrup (6) viser hvordan man fisker krabber med snor. Foto:

PÅ BRYGGEKANTEN: Søstrene Kaja (4) og Jenny Berge Wandrup (6) viser hvordan man fisker krabber med snor.

Ståle spør om noen av barna vil hjelpe til med å knuse blåskjell for å se om det finnes mer liv der under brygga som de kan ha i de hvite karene. Det er mer populært. De knuser blåskjellene med hælen på støvlene sine og hjelper Ståle med å fylle en strømpe i en krabbeteine med lokkematen. Han hiver krabbeteina ut og venter littegrann før han drar den inn med et tau. Allerede har sultne krabber viklet seg inn i teina. Noen små og en litt større.

– Det er mest strandkrabber her. Hvis man snur de rundt kan man se om det er en mann eller damekrabbe. Hvis den har en trekant på seg, er det en mann, forklarer han.

LES MER:

  Folkefest på Fornebu

Kalvøya Cup avlyses i dag

Krabbesnor

Søstrene Jenny (6) og Kaja Berge Wandrup (4) har funnet seg et annet redskap for å fange krabber. En lang snor med ei klesklype i den ene enden er snurret opp på et krabbeformet brett av isopor. I klesklypa har de et knust blåskjell og forsiktig snurrer de ut snora så lokkematen havner nær en stor stein under brygga. Det tar ikke lang tid før noen lange krabbebein kommer til syne nede på bunnen.

Krabben griper hele klesklypa og forsøker å dra med seg både den og blåskjellet under steinen sin.

FLERBØRSTEMARK: Ståle Bratberg viser frem en flerbørstemark.

FLERBØRSTEMARK: Ståle Bratberg viser frem en flerbørstemark. Foto:

FLERBØRSTEMARK: Ståle Bratberg viser frem en flerbørstemark.

Hans Johan Paulsen (63) hjelper til, og naturveileder Ståle hopper ut i sjøen med en håv og får den opp i det hvite karet. Når han løfter den, klyper den Ståle i fingeren med de store klørne sine.

Asker kulturfestival foregår i år over fire dager og har en miljøvennlig profil. Søndag morgen er det pysjparty og familiedisco i øvre vestibyle på Asker kulturhus og gratis frokost til store og små klokken 10.

– Det er veldig flotte arrangementer i kulturfestivalen i år. Det er noe å gjøre for alle aldersgrupper, skryter Hans Johan Paulsen.

LES OGSÅ: Arne fyller huset for Vivil

Artikkeltags