Skip to main content

Kongen og dronningen hjelper Donald i ny historie

KVAKKISER: Ingen tvil om at Donald og Arild gjerne kvakker litt sammen. De har vært kompiser i 14 år og funnet på mange eventyr til glede for hundretusener av lesere over hele kloden.

Dronning Sonja og kong Harald trår til, og hjelper Donald ut av uføret. Det kan du se på utstilling i Asker Kunstforening.

Lørdag åpner den norske Donald-tegneren Arild Midthun utstilling i kunstforeningens sommergalleri i Vollen. Der viser han blant annet to splitter nye historier.

Og i en av disse får Donald hjelp av seilerkongen og fjelldronningen, begge lett gjenkjennelige selv om de seg som hør og bør i Andeby-sammenheng er utstyrt med nebb.

DRONNINGHJELP: Dronning Sonja med malersaker i sekken hjelper Donald i eventyret «Helt konge».

– Vi har selvsagt fått tillatelse fra kongehuset til å lage historien, sier Midthun som har tegnet Donald i 14 år.

Skandinavisk eventyr

På utstillingen får vi også se Donald på eventyr i Skandinavia.

– Det handler om Donald som er med guttene på Norway Cup. Jeg elsker fotball, er selv kretsdommer, og har tegnet meg inn i serien som det, sier Midthun, og forteller ivrig videre om sin nebbete ledsager.

– Donald lures av en dame til å stjele et utskåret dyrehode fra Vikingskipshuset på Bygdøy, og jakten på dette fører ham til både Liseberg, Turning Torso i Malmö, over broen til Danmark og til Det runde tårn, før ferden avsluttes ved den lille havfrue, sier han.

Eventyret publiseres i Donald mandag, men på utstillingen kan man få en forhåndstitt.

LES OGSÅ: – Donald er en fin måte å lære å lese på

– Donald er en antihelt

– Legg merke til at jeg har plassert bladsidene lavt slik at barn lett kan se og lese dem, og over disse er originaltegningene som de voksne kan se på, sier han.

Det er første gang han har salgsutstilling med originaltegninger. På utstillingen har han også med originaler til en historie han lagde basert på sjakkmesteren Magnus Carlsen.

– Eller Makspuls Clarsyn som han heter i bladet. Det er det som er så gøy med å tegne Donald, han er en døråpner for meg, til å jobbe med spennende mennesker som Carlsen og den svenske astronauten Christer Fuglesang.

LES OGSÅ: Lar Donald vise vei i integrering

– Hvorfor det tror du?

– Donald er en antihelt og naboen du aldri vil ha, fordi han styres helt av følelser og aldri lærer av tabbene sine. Han er en kombo av impulsivitet og null selvinnsikt. Det er noe vi alle kan gjenkjenne, både hos andre og i oss selv til tider, og det er grunnlaget for suksessen hans, sier han.

Og lørdag kan du på Oslofjordmuseet klokken 13.00 se Midthun vise eksempler fra sin proDUCKsjon og fortelle om jobben som Donald-tegner. Deretter er det bare å ta en Duckwalk opp til galleriet der åpningen skjer.

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.