Skip to main content

Fremhever Vollen som sårbart

Selvikvillaen ved sjøen er en kjent arkitektonisk perle i Vollen.

FOTO: KNUT BJERKE

Gamle bygninger i Asker er registrert. I rapporten trekkes Vollen frem som «utsatt for nybygg».

Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har i år foretatt en kontrollregistrering av bygninger i Asker som er fra før år 1900. Per 1. november er drøyt 1.415 av drøyt 2.000 såkalte Sefrak-bygninger registrert, og mange av dem er også fotografert.

I en NIKU-rapport som er sendt Asker kommune, går det frem at Vollen utmerker seg som det tettstedet i Asker med flest Sefrak-bygg. 

Bekymring

«De større/nyere bygningene på stedet har gjerne stedstilpasset arkitektur som føyer seg naturlig inn i det helhetlige kulturmiljøet», er NIKUs vurdering i rapporten.

Samtidig legger forfatterne av rapporten ikke skjul på at de ser med bekymring på fremtiden, om ikke nybygging kontrolleres strengt:

«Opplevelsen av Vollen som en harmonisk helhet, er en sårbar kvalitet som det vil være ønskelig å videreføre ved (...) utbygging. Store bygningsvolumer i avvikende/kontrasterende formspråk vil kunne punktere kulturmiljøet. Tettstedet tåler ikke mye før opplevelsen av kulturmiljøet svekkes», står det i rapporten.

Sefrak er en forkortelse for Sekretariatet For Registrering Av Faste Kulturminner, som var navnet på den institusjonen som påbegynte arbeidet med registeret.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.