Skip to main content

Er fjellet løsningen? spør bokdebutant

FLERE: Hvis det går bra med hennes første bok, vil Jervell gjerne gi ut en til, og røper at hun allerede skriver på et manus.

Nordmenn søker løsning på alt fælt på fjellet, men er den der spør Ellen Emmerentze Jervell (27) i debut-romanen «Fjellfolk».

– Hvis vi nordmenn har det vanskelig mener mange av oss at løsningen er en fjelltur. Men er det i naturen vi fikser problemene våre, sier Ellen Emmerentze Jervell fra Vollen.

Hun går selv en tur hver gang hun sliter med å få skrive, vel å merke i urbane strøk. For hun innrømmer at hun har vært på fjell og vidde sjeldnere enn hun skulle ønske. Ikke minst på tampen av jobben hennes, som næringslivsjournalist for The Wall Street Journal i Frankfurt.

– Usensurert tanker

– I en trang varm by, drømte jeg om frisk luft og rent vann, sier hun, og fortsetter;

– Jeg jobbet veldig mye, og hadde slitt meg helt ut. Begynte å tenke på om det var dette jeg egentlig ville, sier hun. Så etter fire år i avisen bestemte hun seg for å slutte.

Hun satte kursen hjemover til Norge, og begynte på arbeidet med boken.

– I utgangspunktet hadde jeg ingen illusjoner om at dette skulle bli noe som kom til å bli utgitt. Og jeg håper at nettopp det kan ha gjort boken bedre, for jeg har skrevet uten tanke på at noen skulle lese det, så jeg våget å følge tankerekkene fullt ut. De er usensurerte, sier hun.

LES OGSÅ: Har sporet popen til 1800-tallet

Og romanen handler om langt mer enn fjell og vidder, nemlig spørsmålene karakterene søker løsninger på.

– Den tar også for seg hvor vanskelig det er å få en familie til å fungere. Jeg tror ikke nødvendigvis at et normalt liv er å ha det bra størsteparten av tiden. Jeg tror at de fleste stort sett har det ganske vanskelig, sier hun, og forteller videre;

– I boken beskriver jeg en mor som har en komplisert relasjon til barnet sitt. Hun tenker «burde jeg fått dette barnet», men hvordan skal hun håndtere slike følelser som hverken hun selv eller verden aksepterer at hun har? Jeg har allerede fått tilbakemeldinger fra helt vanlige mødre som sier at de har kjent på lignende følelser, men at de ikke har opplevd at det har vært et rom for å snakke om det, sier Jervell.

LES OGSÅ: Barlands ordsamling blir bok

– Vil forstå

– Er boken selvbiografisk?

– Nei, det er ingen selvbiografiske elementer i romanen. Men et sterkt ønske om å forestille meg hvordan det er å være et annet menneske, for på den måten forstår jeg mer av verden, sier hun.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.