Asker-mannen tok bronse i VM i Oberstdorf og onsdag var han enda et hakk bedre.

Østberg Amundsen var snaut 8 sekunder bak Simen Hegstad Krüger på det nest siste passeringspunktet, 10,8 kilometer. På 12,7 kilometer var han 13,6 sekunder bak.

Men Asker-gutten har nok aldri gått så raskt på ski som han gjorde på slutten av løpet. I mål var han bare 5,3 sekunder bak Simen Hegstad Krüger. Hans Christer Holund ble nummer tre og Johannes Høsflot Klæbo ble nummer fire.

Sjur Røthe ble nummer seks.

Overrasket

– Det er fantastisk. Jeg må være ærlig å si at det føltes ikke som et sølv-løp, smilte Østberg Amundsen til NRK rett etter rennet.

Han innrømmer at 15-kilometeren var så fryktelig tung at han måtte skrote rennplanen han hadde.

I den nest siste bakken fikk han høre at han var 12 sekunder bak Krüger. Da han kikket opp på resultattavlen idet han gikk i mål, kunne han ikke tro sine egne øyne.

– I mål var det bare fem sekunder, jeg var veldig overrasket. Men jeg skviset alle sekundene ut av kroppen, og jeg hadde ikke flere å hente, sier han etter konkurransen.

I et intervju med NTB sier Harald Østberg Amundsen at han allerede har siktet seg inn mot gullet i Trondheim om to år, der VM skal gå i 2025.

– Skulle jeg valgt et sted der jeg kan ta gull i karrieren, så må det være på hjemmebane. Det å ta gull i Trondheim hadde vært et perfekt sted å ta VM-gull på, sier han.

Ga alt

24-åringen sier han var kjempefornøyd med sølvet.

– Det var alt jeg hadde. Jeg kan ikke klandre meg selv, jeg hadde ikke en tiendedel mer.

Asker-løperen sier onsdagens 15-kilometer er noe av den tøffeste løypen han har vært borti.

– Det var forferdelig tungt.

Simen Hegstad Krüger sa rett ut at han var på stålet på slutten av løpet.

– Det ble litt mer spennende enn jeg likte mot slutten der. Jeg er glad jeg hadde forsprang mot slutten, Harald gikk kanonsterkt, jeg fryktet ham, kommenterte gullvinneren til NRK.

Mor og far heiet

Ved målområdet sto Haralds foreldre, Tone og Jon Harald.

– Det var utrolig spennende. Vi bjellet og heiet, jeg vet ikke om han hørte det, han går sikkert i sin egen verden, smilte mamma Tone til NRK og la til at det var utrolig å stå og se på at sønnen tok VM-sølv.

– Man tror ikke at det skal skje. Man ser ikke den komme når de begynner med ski som barn.


Tvillingsøster: – Helt rått

Tvillingsøsteren til Harald, Hedda Østberg Amundsen, var på vei til Latvia for å gå Skandinavisk Cup da tvillingbroren gikk VM. Hun fikk heldigvis med seg innspurten på den spennende VM-konkurransen.

– Det er helt rått at han tar sølv! Klatrer opp fra bronse i forrige VM, til sølv nå. Hva blir det neste? skriver Hedda Østberg Amundsen i en SMS til Budstikka.

– Jeg er utrolig imponert og veldig inspirert. Jeg gleder meg veldig på hans vegne og håper at han nyter dette, skriver tvillingsøsteren videre i SMS til Budstikka.

Hjemme i Asker fulgte Bjørn Tangnes konkurransen. Han er styreleder i Asker Skiklubb.

– Harald er en fabelaktig skiløper og en fantastisk fin fyr. Han var på nippet til å ta gull for Asker Skiklubb og Norge. Det var skikkelig moro. Skjønt, det er jo ikke så overraskende. Vi vet jo hvor god han er på slutten av slike løp, sier Tangnes.