– Vi har hatt mange høydepunkter disse ni årene. Som da den britiske forsvarsministeren fastslo at oppfinnelsen vår redder soldaters liv i Afghanistan, forteller Ole Aguirre, direktør for forretningsutvikling i Prox Dynamics.

Det anonyme teknologifirmaet på Hvalstad har utviklet verdens minste drone – et superavansert spion-helikopter på 18 gram, som soldater for eksempel kan sende ut for å sikre seg mot bakhold og veibomber før fremrykning.

LES OGSÅ: Hun mener flere bør sikre seg 

101 patentsøknader i fjor

Prox Dynamics er blant de oppfinnermiljøene i Asker og Bærum som har levert inn mange patentsøknader i årene 2008–15. Øverst på patenttoppen står Aker Subsea (se faktaboks). Det er i alt sendt inn 1.066 lokale søknader nasjonalt og internasjonalt i perioden.

Av 164 patentsøknader fra Akershus i fjor, kom 101 fra folk og bedrifter i Asker og Bærum. Det viser en oversikt Patentstyret har gjort for Budstikka. Akershus leverte tredje flest søknader i landet, og over 60 prosent av disse kom altså fra Asker og Bærum. Det kvalifiserer for en plass på den norske patenttoppen.

LES OGSÅ: Gjettum-gründer (25) tar nye hopp med sin hengekøye

– Vi patenterer alltid de unike egenskapene ved produktene våre, slik at ingen skal stjele ideene fra oss. Uten å avsløre for mye, selvsagt. Vi deler ikke programvarekodene og hardwaredesignet som sitter i hodene til ingeniørene våre, forteller Aguirre.

Bak oppfinnelsen «Black Hornet», den svarte vepsen, står barndomsvennene Petter Muren og Dag Henning Paulsen fra Nesbru. Sammen med nesten hele Tandbergs tidligere avdeling for mekanikk, folk fra politiet, noen piloter og spesialister fra andre forsvarsgrener, har de bygd opp Black Hornet til å bli verdens første – og fortsatt eneste – operative nano-drone.

– Ingen av de store internasjonale selskapene har klart å komme opp med en konkurrent, enda de har titusenvis av ansatte. De har rett og slett ikke klart å knekke koden, smiler Aguirre.

Satset hundrevis av millioner

Prox Dynamics sitter i dag på 15 norske og internasjonale patenter. Bedriften har lagt ned flere hundre millioner kroner i utviklingskostnader, og eierne har skutt inn over 120 millioner. De har til nå sikret seg om lag 50 små og store kontrakter, samt viktige utviklingskontrakter med samarbeidspartnere som Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), det norske, britiske og amerikanske forsvaret.

– Mange oppfinnere jobber i dag systematisk med forskning og utvikling, og patentering er med på å sikre at arbeidet som pågår faktisk er nyskapende, sier Anne Sønstevold, partner i konsulentselskapet Zacco.

LES OGSÅ: 14-åringer har egen vaktelfarm i Lommedalen

LES OGSÅ: 40 gode ideer for fremtiden

– Patenter gir handlefrihet og markedsmakt, bekrefter Janne S. Mathisen.

Hun og ektemannen Henrik er gründere i biotek-selskapet Smartfish, som har utviklet og patentert en rekke fruktcocktailer med omega-3 fettsyrer og andre næringsstoffer.

– Jeg ville gi barna våre omega-3, men de likte ikke de produktene som fantes. De smaker lett av gammel tran. Det bestemte vi oss for å gjøre noe med, forteller hun.

I dag har Smartfish 21 innvilgede patenter over hele verden, og 47 søknader til behandling.