Se på bildet til denne artikkelen, det er tatt på Bertelsmyr i Kjekstadmarka en mandag formiddag i fjor vinter. Mildvær dagen før, nattefrost. Knallharde løyper. Knapt et spor etter sykkelen.

Og knapt et spor etter en skiløper. Jeg tror jeg møtte tre i løpet av 15 kilometer. Alle smilte og sa hei!

Jeg elsker fatbiken min. Å trille rundt på brede dekk med og uten hodelykt har gitt vintersyklingen en helt ny dimensjon - enten det er på opptråkkede stier, lite trafikkerte landeveier eller ja, tidvis i skiløyper.

Jeg har også den dypeste respekt for løyypebas Ragnar Roll og hans argumenter. Jeg betaler kontingenten til Skiforeningen med glede, og synes de gjør en fremragende jobb.

Roll og hans gjeng er en gjeng entusiaster som gir uvurderlige bidrag til befolkningen i Asker og Bærum.

En ny pariakaste

Konflikter i skiløypen er ikke noe nytt. Historisk har skiløpere vært hissige på fotgjengere, hunder og de som går med pulk i klassisksporet.

Nå er den største pariakasten av dem alle - syklistene - også på vei ut i marka. Det blir garantert bråk, for sykling med feite dekk vinterstid er kommet for å bli.

Og vi som sykler må ta hensyn.

Vi må ha den respekten for at de løypene vi eventuelt ferdes i ikke prepareres for oss. I hvert fall ikke alle. Noen skiløyper er mer til for flerbruk enn andre. For eksempel brukes lysløypa på Vardåsen hver eneste kveld av turgåere som lufter hunden, og det setter sine synlige spor. En sykkel med tjukke dekk fra eller til spiller ingen rolle her.

Derimot - å sykle innover fra Solli eller langs Tverrelva en solfylt søndag er meningsløst. Det er å be om bråk på de store utfartsdagene, og syklistene kommer alltid til å være omdømmetaperne her.

Det skjønner også de aller fleste vintersyklistene. Personlig kjenner jeg ikke en fatbikesyklist som ikke også liker å gå på ski.

Harde løyper gir få spor

Når Ragnar Roll sier at fatbiken ødelegger skiløypene er det likevel bare delvis riktig. Det handler om når syklingen foregår.

En fatbike setter spor - dype spor - når snøen er løs. Sykler du i nypreparerte spor, etterlater du deg dype groper. Det vil garantert ergre mange skiløpere.

Har derimot løypene fått satt seg noen dager og det har vært sammenhengende frost, er det knapt spor etter sykkelen. Da setter faktisk et par skøyteski vesentlig større merker etter seg.

Sykkelvett for fatbikere

Derfor er det noen enkle regler syklister bør forholde seg til:

  • Ligg unna de mest populære skiløypene.
  • Legg turen i de andre løypene til tidspunkter det er få skiløpere ute - f.eks. sent om kvelden eller tidlig om morgenen, helst på ukedagene.
  • Se an forholdene. Snu og finn et annet sted å sykle om du ser at du setter spor etter deg.
  • Aldri sykle i selve skisporet.

Ha en riktig god utfartshelg.

Dag Otter Johansen

redaksjonssjef, Budstikka