Skip to main content

VM-plassen kan avhenge av én mann

Harald Østberg Amundsen leverte en god VM-søknad fredag.

Harald Østberg Amundsen leverte en god VM-søknad fredag.

Foto: André Strømnes

Landslagstreneren mener Harald Østberg Amundsen leverte en god VM-søknad i det avgjørende rennet fredag. Om han får sjansen, kan avhenge av én mann.

Under 15 kilometeren enkeltstart i Falun fredag endte Harald Østberg Amundsen (22) fra Asker Skiklubb som nummer åtte, drøyt ett minutt og 14 sekunder bak vinneren Aleksandr Bolsjunov fra Russland.

Foran seg hadde Østberg Amundsen også fire nordmenn – og det er fire norske VM-plasser på distansen. VM går 3. mars, og landslagsledelsen har hele veien vært klar på at Østberg Amundsen har imponert i rennene i Norge, men VM-laget tas ut basert på verdenscupplasseringer, og etter rennene i Falun

Men selv om Østberg Amundsen hadde fire nordmenn foran seg fredag, kan han meget vel få gå distansen i VM. Johannes Høsflot Klæbo, som endte 13 sekunder foran Østberg Amundsen, tror nemlig han ikke vil gå distansen selv om han skulle bli tatt ut. 

– Jeg ser at det er et stykke opp til pallen, så det skal vel mye til at jeg skal gå den distansen i VM, sa Klæbo til NRK umiddelbart etter rennet.

– Dette er den øvelsen jeg har minst lyst å gå i VM. Seks konkurranser kan bli mye, sier han videre til VG.

– Fryktelig god søknad

Dermed kan det altså ligge godt an for Harald Østberg Amundsen.

– Han har levert solide og gode skøyterenn i hele år. Dette var også et veldig godt skøyterenn. Han er ung, men han har levert en fryktelig god søknad, det kan jeg bekrefte, sier landslagssjef Eirik Myhr Nossum til NRK – og legger til at han vil snakke med Klæbo om 15 kilometeren.

Østberg Amundsen uttalte til Budstikka før NM at han på daværende tidspunkt hadde tatt ut seg selv basert på resultatene gjennom vinteren.

– Jeg satser på at det ender med at jeg får gå 15 kilometeren der til slutt, men det er mange om beinet, fortsatte han.

Etter Falun-rennet var tonen lignende.

– Nå gikk Klæbo fort i dag, men jeg har hvert fall en seier til gode på han. Trenerne får se hva de gjør med det, og høre med Johannes rundt hvilke løp han vil gå i VM. Men jeg har hvert fall gjort en jevnt god figur på denne distansen over tid, sa Østberg Amundsen til NRK.

Han slo Klæbo på Sjusjøen tidligere i vinter.

Gikk alene

Fredag var Østberg Amundsen bare tidelet bak Bolsjunov ved første passering, men russeren gikk styggfort etter dette. Den eneste som kunne holde følge var Lyn-løper Simen Hegstad Krüger. Etter åpningen lå Østberg Amundsen jevnt mellom åttende- og tiendeplass ved passeringspunktene.

– Det var et greit løp. Jeg måtte gå alene hele veien og satse på at jeg gikk fort, sier 22-åringen, som startet tidlig i rennet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.