Skip to main content

Ut mot millionstøtte til X Games: – Etterbruken for Bærum  lik null

Bærum kommune har bidratt med 3 millioner for at X Games Norway 2019 skal kunne gjennomføres. Her fra riggingen av det 41 meter høye hoppet.

Bærum kommune har bidratt med 3 millioner for at X Games Norway 2019 skal kunne gjennomføres. Her fra riggingen av det 41 meter høye hoppet. 

Foto: Knut Bjerke

Styremedlem i Bærum Kulturråd, Pål Horsle, kaller Bærum kommunes millionstøtte til X Games for «ville bevilgninger».

– Politikerne i Bærum kommune bevilger 3 millioner til et tiltak som har samme virkning som en rakett på nyttårsaften. Etterbruken for Bærum er lik null, sier Pål Horsle. 

Han er ikke imponert over støtten kommunen gir for at X Games skal kunne arrangeres på Fornebu. X Games arrangeres av den amerikanske sportskanalen ESPN, og samler en rekke ulike ekstremsporter. De fire siste årene har en utgave av X Games blitt arrangert i Norge, og de to siste årene har Fornebu vært vertskap. 

Med god støtte fra Bærum kommune.

I 2018 ga kommunen halvannen million kroner i støtte, et beløp som er doblet i 2019. Arrangementet får i tillegg 18 millioner fra statsbudsjettet, og 5  millioner fra boligutbyggeren Obos.

Slik kan de bli seende ut inne i Telenor Arena, når X Games flytter snowboard, friski, skateboard og motocross inn i arenaen. ILLUSTRASJON: X GAMES/SAHR

Slik kan de bli seende ut inne i Telenor Arena, når X Games flytter snowboard, friski, skateboard og motocross inn i arenaen. ILLUSTRASJON: X GAMES/SAHR

 

Vil skape opplevelser

Horsle mener innbyggerne i Bærum kommer dårlig ut av pengebruken. 

– Målgruppen for TV-produksjonen er hovedsakelig ungdom. Derfor er det for det meste ungdom som ser på opptakene hjemme på gutterommet. For ungdom på Fornebu blir det et vått minne etter smeltet kunstsnø, sier Horsle. 

Leder i hovedutvalg for miljø, idrett og kultur, Morten Skauge (H), mener derimot at kommunen får god nytte av pengene.

– Dette er en aktivitet som retter seg mot en annen gruppe enn normalt. Vi bruker mye penger på å tilrettelegge for den organiserte idretten, men dette er penger vi gir for å skape et tilbud for dem som bedriver uorganisert idrett, sier Skauge, som mener at det er naturlig at landets femte største kommune legger til rette for opplevelser. 

Han mener også at et arrangement av denne størrelsen vil gi verdifull oppmerksomhet til Bærum, noe som setter kommunen «på kartet», gjennom det de har fått anslått å være 100 millioner seere over hele verden i ulike kanaler. 

– Så kan man selvfølgelig diskutere hvor mange av disse som får med seg at Telenor Arena ligger i Bærum eller Oslo, sier Hauge. 

Pål Horsle er kritisk til Bærum kommunes bruk av penger.

Pål Horsle er kritisk til Bærum kommunes bruk av penger. 

Foto: Bærum Kulturråd

– Slag i luften

Horsle fnyser av påstanden om at X Games trekker verdifull oppmerksomhet til Bærum. Den tidligere BI-lektoren underviste blant annet i omdømme og kommunikasjon.

– Det er et klassisk slag i luften, uten effekt. Bærum er allerede på kartet. Det finnes ingen merverdi i dette arrangementet, etter at lastebilene har kjørt alt vekk fra arenaen, mener Horsle. 

Han forteller at det er kommunens støtte, og ikke arrangementet X Games, han har noe imot. Som arbeidene styremedlem i Bærum Kulturråd har han merket behovet spesielt det frivillige kulturlivet har. 

– Skolekorps og amatørteater trenger blant annet hjelp til å manøvrere seg gjennom de ulike støtteordningene som finnes, og hadde man brukt 1 av de 3 millionene på en heltidsansatt daglig leder i kulturrådet, ville det vært til langt større nytte for Bærum. Behovet er der, mener Horsle.   

Åpnet taket

Konkurransens store trekkplaster er et hopp hvor utøverne starter i et 41 meter høyt tårn på utsiden, kjører tvers gjennom taket på Telenor Arena, og lander inne på den tidligere fotballbanen. Totalt 906 kubikkmeter med snø skal legges i hoppet gjennom konkurransehelgen, noe som tilsvarer 543 tonn med snø inne i Telenor Arena. Ovarennet er 73 meter langt og 6 meter bredt, mens unnarennet er 51 meter langt og 20 meter bredt.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.