Skip to main content

Snøkanonene er i gang – men skiene må likevel vente

Snøproduksjonen var godt i gang i Kirkerudbakken tirsdag formiddag.

Snøproduksjonen var godt i gang i Kirkerudbakken tirsdag formiddag.

Foto: Knut Bjerke

Skibakkene har begynt å lage vinter. Med perfekte forhold kan det bli åpning om 14 dager.

– Vi får bare se. Det er meldt litt nattekulde og vi legger litt såle nå. Tirsdag og onsdag er det meldt bra med kulde, sier driftsleder i Kirkerudbakken, Hans Kristiansen.

Natt til tirsdag begynte de å produsere kunstsnø. Kristiansen sier det slett ikke bare var for å teste snøproduksjonsanlegget.

– Den snøen vi lager nå forsvinner ikke. Om det kommer fem grader og regn i et par dager er ikke noe problem, det blir igjen noen hauger.

Driftslederen sier det har vært vanlig å begynne å produsere snø rundt 1. november de siste årene. Det har vært omfattende ombygginger i bakken som gjør at antall timer som trengs for å snølegge bakken reduseres betydelig.

Umulig å spå

Han understreker imidlertid at det er helt umulig å si noe om åpningsdato.

– Vi jobber alltid for å åpne så tidlig som mulig. Det er veldig forskjell på om det er en minusgrad eller fire-fem. Vi trenger en uke med fire-fem minusgrader for å kunne åpne. Får vi det så er det ikke umulig med åpning om 14 dager.

Åpningsdagen i bakken har vært i desember de siste årene.

Lommedalen i gang

Lommedalen skisenters driftsleder, Odd Arne Juliussen, forteller at det er altfor tidlig å spå når bakken åpner. De startet kanonene mandag kveld, men stadig gjenstår mye arbeid før bakken åpner. 

– I første omgang lager vi hauger av snø under kanonene. Når vi ser at mengden med snø er god, og langtidsvarselet gir oss mulighet, så vil vi starte med preparering, sier Juliussen, som åpnet bakken tidlig i desember forrige sesong. 

Når snøen samles i hauger, fremfor å bli spredt rundt i bakken, holder den bedre stand dersom temperaturene skulle begynne å stige. Nytt av året er ti nye automatiske snøkanoner, som skal gi snø til skilystne lommedøler.   

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.