Skip to main content

Slik skal Telenor Arena gjøres om til hoppbakke

GJENNOM TAKET: Slik kan det bli seende ut på utsiden av Telenor Arena, med det 41 meter høye hoppet som går gjennom taket.

GJENNOM TAKET: Slik kan det bli seende ut på utsiden av Telenor Arena, med det 41 meter høye hoppet som går gjennom taket.

 

Over 500 tonn med snø, hull i taket og fire vannpumper. Om drøye to uker skal Telenor Arena bli en vinterpark for verdenseliten. 

31. august kommer stjerner fra en rekke ulike idretter til Fornebu for å konkurrere i snowboard, friski, motocross og skateboard. X Games Norway er det første av sitt slag, som samler sommer- og vintergrenene under ett og samme tak.

Det store trekkplasteret skal være et hopp hvor utøverne starter på utsiden, kjører tvers gjennom taket på Telenor Arena, og ender opp i midtsirkelen.

Arbeidet med å bygge hoppet ble langt mer krevende enn først antatt. 15 leverandører, og nesten 40 personer, har vært involvert i prosessen med å planlegge et hull i taket på fotballklubben Stabæks tidligere hjemmebane. 

Torsdag starter arbeidet, og X Games-sjef Henning Andersen gleder seg stort. 

– Det blir noe helt unikt, og endelig kan vi se frem til et arrangement uten å bekymre oss for været, humrer Andersen. 

Trøblete tverrbjelker

En ting er å få løftet av de 1,3 tonn tunge takplatene, noe helt annet er å planlegge hvordan det 40 meter høye hoppet skal bli trygt for utøverne. 

– Å lage selve hullet har gått greit, men har krevd mye planlegging. Vi har kontaktet 15 leverandører for å sørge for at det gjøres riktig. Det vi derimot fikk problemer med, var vinkelen på ovarennet. For tre uker siden viste beregningene at utøverne ville stanget hodet i tverrbjelkene i taket, sier Andersen. 

Det ble tidlig besluttet at selve hoppet måtte vike fra normalen, og istedenfor 38 graders helling – må utøverne stupe ned 52 grader før de gyver løs mot hoppkanten. Hoppet starter 41 meter over bakken, åtte meter høyere enn arenaen. 

Utformingen av hoppet vil gi utøverne lengre tid i luften.

Henning Andersen fra X Games (t.h.) og Kjetil Bell Tveit fra Telenor Arena ser frem til arrangementet i slutten av august.

Henning Andersen fra X Games (t.h.) og Kjetil Bell Tveit fra Telenor Arena ser frem til arrangementet i slutten av august. 

Foto: Karl Braanaas

534 tonn snø

Totalt 906 kubikkmeter med snø skal legges i hoppet gjennom konkurransehelgen, noe som tilsvarer 543 tonn med snø inne i Telenor Arena. Ovarennet er 73 meter langt og 6 meter bredt, mens unnarennet er 51 meter langt og 20 meter bredt. Fire pumper, to i ovarennet og to i unnarennet, skal til enhver tid sørge for at snøen som smelter blir ført ut av arenaen.

– Vi er ikke bekymret for dette, men ser på det som en sjanse til å få til noe unikt inne i arenaen, sier kommersiell direktør i Telenor Arena, Kjetil Bell Tveit, om å gjøre den tørre hallen om til en vinterpark i august. 

Da X Games ble arrangert på parkeringsplassen utenfor hallen i fjor, frøs arrangørene 500 tonn flytende nitrogen for å lage snø i over 30 plussgrader. Planen var opprinnelig å gjøre det samme inne i Telenor Arena, før leverandøren Aga advarte mot at gassen kunne kvele oksygen inne i hallen. 

– Da måtte vi naturligvis finne en annen løsning, som heldigvis for oss kostet halvparten av det vi hadde planlagt, smiler Andersen. 

Selve arrangementet går av stabelen 31.august, hvor blant andre Birk Ruud skal forsøke å forsvare gullet fra i fjor. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.