Skip to main content

Rykket fra russer og sikret VM-gullet

Harald Østberg Amundsen er U23-verdensmester i 30 kilometer fristil.

Harald Østberg Amundsen er U23-verdensmester i 30 kilometer fristil.

Foto: André Strømnes

Han hadde krysset av datoen i kalenderen, og torsdag nådde Harald Østberg Amundsen drømmen.

Det begynte med bronse på søndagens sprint. Tirsdag fulgte han opp med sølv på 15 kilometer klassisk.

Og torsdag, under U23-verdensmesterskapets 30 kilometer fellesstart i fristil, var Asker-løper Harald Østberg Amundsen best av alle.

Etter å ha ført an i et stadig tynnere felt fra start til mål, rykket Østberg Amundsen fra russiske Sergej Ardashev – som til da var eneste utøver som hadde hengt på 21-åringen – i den siste kneiken før mål. Dermed kunne han krysse målstreken 7,4 sekunder før sin russiske rival. 

Fossum-løper Thomas Bucher-Johannesen endte på en sterk fjerdeplass, ett minutt og tolv sekunder bak Amundsen – og 32 sekunder bak bronsen.

– Jeg hadde ikke trodd jeg skulle ta Ardashev i en sånn type avslutning. Han har gjort det bra i verdenscupsprinter, selv om det særlig er i klassisk. Det var utrolig da jeg så jeg fikk noen meter, og kunne gå inn på oppløpet uten å ha han hakk i hæl, sier Harald Østberg Amundsen til Budstikka.

Etter rennet var han lettet og fornøyd. Dette har nemlig vært 21-åringens mål hele sesongen, noe han også fortalte Budstikka etter tirsdagens sølvmedalje. 

– Denne torsdagen har vært et krysset av i kalenderen lenge, sa Østberg Amundsen da.

– Det er gøy å nå målene sine, men det var et tøft løp med spenning hele veien. Jeg klarte heldigvis å rykke fra russeren til slutt, smiler han etter fullført oppdrag.

Sprengte feltet

Østberg Amundsen og Bucher-Johannesen lå lenge sammen i tetfeltet, som stadig ble mindre og mindre. Ved passering 15 kilometer var det kun fem løpere som lå i denne gruppen. Også Kjelsås-løper Håvard Moseby lå i dette feltet.

– Man blir jo inspirert når det er så mange nordmenn som går sammen. Thomas og jeg er på lag i Norconsult, og jeg har vært på juniorlandslag med flere av de andre nordmennene. Jeg kjenner alle guttene godt, det er utrolig gøy at de presterer, sier Østberg Amundsen.

De fire navngitte over var de eneste som fremdeles lå i gruppen etter 23 kilometer – men ved 25 kilometer hadde Bucher-Johannesen mistet syv sekunder. Fossum-løperen hadde likevel god kontroll til Simone Dapra, som fulgte nærmest.

Og ved 28 kilometer var det kun Østberg Amundsen og Ardashev igjen i tet. De to sterkeste løperne dette mesterskapet.

Og i innspurten var altså Asker-gutten suveren.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.