Skip to main content

Rekordvinter for skisentrene – her var det 300 meter kø i vinter

Fie Nes (8), Andras Bergersen Halvorsen (9) og Aleksander Ramstad (9) koste seg i Lommedalens Skisenter tirsdag.

Fie Nes (8), Andras Bergersen Halvorsen (9) og Aleksander Ramstad (9) koste seg i Lommedalens Skisenter tirsdag.

Foto: EVA GROVEN

122 dager med hele skisentre åpne og opptil 300 meter kø i skiheisen. Skisentrene i Asker og Bærum er i innspurten av en rekordvinter. 

– Det har vært rekordsesong, forteller Odd Arne Juliussen i Lommedalens skisenter.

10. desember åpnet de bakkene i skisenteret – i full lengde og bredde. Den 10. april blir siste driftsdag. Det betyr 122 dager med full drift av hele anlegget.

Juliussen forteller at de på det meste hadde 1.300 gjester på en søndag.

– Det er ganske ekstremt. Da hadde vi 300 meter lang kø, sier driftslederen.

Han sier omsetningen har økt med 30 prosent fra i fjor.

– Det er vi veldig fornøyde med.

Det var på grunn av kuldeperioden i desember, høye strømpriser og at Lommedalen og Kirkerud valgte å snølegge hele anleggene før de åpnet.

– Det var et sjakktrekk, mener Juliussen.

Han legger ikke skjul på at både høye strøm- og dieselpriser, samt ekstra koronatiltak, har gjort det ekstra dyrt i drifte denne sesongen.

– Regnskapet er ikke klart, men jeg tror ikke det blir så galt.

Den 10. april, lørdag før palmesøndag, er altså siste dag med drift i bakken. I påsken er det ikke nok besøk til at det er forsvarlig å holde åpent.

– Det begynte egentlig forrige uke. Da falt besøket drastisk. Dessuten smelter det mye nå og dieselkostnadene har økt betraktelig.

– Fantastisk sesong

Også i Kirkerudbakken åpnet de hele anlegget 10. desember og avslutter 10. april. 

– Da får det være nok. Det er ikke noe poeng å ta med påsken når den er så sen. Da er de som har skiinteresse på fjellet, sier Hans Kristiansen og legger til at han merker at det blir mer og mer vårstemning. 

Han sier også at han ser tilbake på en fantastisk sesong

– Det er veldig sjelden vi åpner alt på en gang. Forsesongen var fantastisk, det har været også vært. Samtidig kunne vi trengt noe snøfall for å lokke flere ut på ski. 

Heller ikke Kristiansen legger skjul på at det har vært ekstra dyrt i drifte anlegget i år. 

– Vi har fått noe driftsstøtte og er kjempeglade for at kommunen har bidratt. Ellers er jeg ikke sikker på om vi hadde klart oss. 

David Strand er driftssjef i Vardåsen skisenter. Anlegget i Asker, som er heleid av Asker kommune, har også hatt en god vinter.

– Hos oss er det fortsatt gode forhold. Det er fremdeles skiaktivitet i Vardåsen, og det kommer vi til å ha i noen uker til, sier Strand.

Han sier at det naturlig nok er været som har gjort at det fortsatt er gode forhold i bakken.

– Det er høyt skydekke og kaldt om natten og ikke veldig varmt om dagen. Det at det er stjerneklart om natten er bra for oss, mener han.

Ny rekord

Strand har vært driftsleder i Vardåsen i åtte sesonger og tror årets sesong blir den beste i hans periode i alpinbakken:

– Vi åpnet bakken 19. desember i 2021. Holder vi det gående 14 dager ut i april, kommer vi til å ha over 109 driftsdager. I mine åtte år i klubben er det i så fall all time-high.

Han utelukker ikke at de kommer til å ha anlegget åpent også i påsken, men sier at han tviler på det.

Det har tidligere vært en del utfordringer i anlegget i Asker, blant annet med snøproduksjonsanlegget. Det ble nylig oppgradert for flere millioner kroner.

– Det har selvfølgelig hjulpet oss veldig. Men derfor synes jeg det også er synd at ikke skolene i Asker ikke er flinkere til å bruke anlegget til skidager og slikt. Det er mange i Asker som ikke engang vet at vi finnes, og det synes jeg er trist, sier David Strand.

Skisentrene i Asker og Bærum har hatt en rekordvinter. Fie Nes (8), Andras Bergersen Halvorsen (9) og Aleksander Ramstad (9) koste seg i Lommedalen skisenter tirsdag.

Skisentrene i Asker og Bærum har hatt en rekordvinter. Fie Nes (8), Andras Bergersen Halvorsen (9) og Aleksander Ramstad (9) koste seg i Lommedalen skisenter tirsdag.

Foto: EVA GROVEN

Problemer i Kolsås

I Kolsåsbakken har historien om årets vinter vært en annen. Som følge av manglende vanntilførsel, åpnet ikke hovedbakken i anlegget før 5. januar. Nesten én måned senere enn de andre alpinanleggene i distriktet.

– Det har vært en grei sesong, gitt alle problemene vi har hatt i år. Når vi har hatt åpent, har det vært mye besøk og folk har vært fornøyd. Men det har vært trøblete med tanke på den manglende vanntilførselen, innrømmer Jarle Stensrud, styreleder i Kolsås skisenter.

Han anslår at skisenter har tapt flere hundre tusen kroner på den forsinkede åpningen, samt økte kostnader i form av blant annet strømutgifter.

– Det blir ikke det resultatet vi ellers har hatt. Haslum, Stabekk og Fossum som driver og eier bakken, har ikke fått det tilbudet de pleier. Det er også synd, forteller Stensrud.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.