Skip to main content

NRK: Finn Christian Jagge døde behandlingssvikt

Finn Christian Jagge ble 54 år gammel.

Finn Christian Jagge ble 54 år gammel.

Foto: KNUT BJERKE

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) slår fast at det forelå svikt i behandlingen på gastrokirurgisk avdeling på Ullevål sykehus, melder NRK mandag kveld.

8. juli 2020 døde alpinisten Finn Christian «Finken» Jagge 54 år gammel. Da ble det opplyst at Bærums-alpinisten døde etter «akutt sykdom».

Nå mener Norsk pasientskadeerstatning (NPE) Jagge døde som følge av svikt i behandlingen på Ullevål sykehus. Det melder NRK.

NPE skriver ifølge NRK at dødsfallet mest sannsynlig ville vært unngått dersom pasienten hadde fått effektiv antibiotikabehandling innen kort tid etter andre innleggelse.

Sykehuset innrømmer at antibiotikabehandling ble startet for sent ved reinnleggelsen. Det viser dokumenter som kanalen har fått tilgang til.

– De tar det selvsagt svært tungt at dødsfallet fremstår som unødvendig og kunne vært unngått. Men når dødsfallet først er en realitet og et faktum, så er de veldig glad for at det erkjennes at det foreligger en svikt – og at man har krav på erstatning, sier Tom Sørum, som er advokat for Jagges kone, Trine-Lise Jagge, til kanalen.

– Snur alle steiner

Klinikkleder ved Oslo universitetssykehus, Morten Tandberg Eriksen, kommenterer opplysningene slik:

– Dette er en trist sak hvor vi snur alle steiner for å se etter ting vi burde gjort annerledes, skriver Morten Tandberg Eriksen i en e-post til NRK.

Finn Christian Jagges mor, Liv Jagge, fortalte etter sønnens plutselige død at han hadde blitt innlagt på sykehus med tarmslyng, og at det skal ha oppstått komplikasjoner i forbindelse med dette.

– Vi trodde det gikk riktig vei. Han var hjemme i to dager etter at han ble akutt syk for en måneds tid siden, sa hun til Se og Hør.

Innlagt med magesmerter

«Finken» skal ha blitt innlagt på Ullevål sykehus første gang i starten av juni 2020 med store magesmerter. Han ble da behandlet og operert flere ganger før han ble utskrevet fra sykehuset 26. juni.

Magesmertene kom imidlertid tilbake, og fem dager senere ble han innlagt igjen og gjennomgikk nye operasjoner.

Under andre innleggelse skriver Oslo Universitetssykehus, ifølge NRK, at Jagges tilstand var forenlig med blodforgiftning, og etter deres retningslinjer burde antibiotikabehandling vært startet innen én time.

NPE fastslår at antibiotikabehandlingen ved den andre innleggelsen ikke var i samsvar med god medisinsk praksis. Antibiotikabehandlingen ble startet først elleve timer etter innleggelsen.

– Vi mener også det var sannsynlig at pasienten hadde en infeksjonstilstand med samme type bakterie som tidligere, og at det derfor burde med en gang blitt gitt den samme antibiotikakombinasjonen som hadde effekt ved første innleggelse. Denne kombinasjonen av antibiotika ble først gitt over 24 timer senere, skriver NPE.

Jagge vant OL-gull i slalåm i Albertville i Frankrike i 1992. Ellers vant han sju individuelle verdenscuprenn i slalåm. Han ble nummer tre i verdenscupen sammenlagt i 1992, 1997 og 1999.

Alpinisten vant også åtte NM-gull og to kongepokaler før han la opp i 2000. Etter karrieren hadde han en periode som trener for kvinnelandslaget. De siste årene før han gikk bort, var Jagge ekspertkommentator for TV 2.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.