Skip to main content

Minneord: Hanevold var Mesternes mester

Den tidligere skiskytteren Halvard Hanevold døde i sitt hjem i Asker tirsdag morgen.

FOTO: ULF HANSEN

Halvard Hanevold var en mester, den aller største i Asker og Bærum.

– Ikke ta telefonen og gi intervjuer hvis noen andre ringer da, Halvard.

– Nei, jeg skal svare at her har det ikke skjedd noe, sa Halvard Hanevold og brøt ut i den herlige, rungende latteren.

Skiskytteren fra Asker hadde akkurat vunnet et renn, som vanlig bød han på seg selv og tok telefonen da lokalavisen ringte.

Ekte Asker-gutt

Han var en ekte Asker-gutt med det herlige gutteaktige smilet som han hadde også som voksen. Halvard Hanevold gikk på ski og løp orientering i Asker og begynte med skiskyting som 15-åring. Han var den som alltid var nysgjerrig, utforskende, hardtarbeidende og fikk betalt i skiskytingen for all jobben han la ned.

Ett år, da vi ruslet sammen mot VM-stua i Holmenkollen etter at sesongens siste renn akkurat var avsluttet så ikke Halvard frem til å få ferie.

– Nå skal jeg legge ned en vanvittig jobb frem mot neste år, sa han.

8 gull

Og for en suksess han hadde som skiskytter – tre OL-gull og fem VM-gull. Opp i all suksessen var han alltid like imøtekommende kjernekar. Under verdenscupen i slovenske Pokljuka i 2004 lå han i sengen og var syk under de første øvelsene, men stilte opp på fellesstarten og vant. Etterpå ble han selvsagt med og spiste pizza for at lokalavisen skulle få et bilde og en lokal sak ingen andre hadde. Og det virket ikke et sekund som det bare var for å være høflig – men fordi han syntes det var hyggelig.

– Bare ring

Sesongen før, under VM i tyske Oberhof, lot han Budstikka ta med moren sin inn på rommet for at hun skulle støvsuge. Alt for en god historie. Da pressesjefen begynte å stramme inn på tilgangen til VM-deltagerne, sa Halvard at det bare var å ringe.

– Ikke bry deg om pressesjefen, bare ring, så stiller jeg opp. Og det gjorde han samme kveld, da han skulle tørrtrene skyting på hotellrommet. Han trakk for gardinene slik at bildet kunne bli tatt utenfra.

En gullgutt

Halvard Hanevold var alltid opptatt av Asker Skiklubb. Han stilte opp for store og små i klubben så ofte han kunne. Skiskytterkongen ble æresmedlem av Asker Skiklubb og var den første som ble kåret til årets navn i Asker og Bærum. Han har naturligvis også vunnet Sølvstikka for sine fremragende prestasjoner. Men til ham burde det vært laget en helt egen pris – Gullstikka. 

For Halvard Hanevold var en gullgutt i alle betydninger av det uttrykket. Den største gullgutten av dem alle.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.