Skip to main content

Forgjengeren ble den første på 50 år. Linnea (17) drømmer om OL i 2026

Linnea Kolstad Kilstad fra Asker er denne uken med i EM i kunstløp i Estland. Det store målet er OL om fire år.

Linnea Kolstad Kilstad fra Asker er denne uken med i EM i kunstløp i Estland. Det store målet er OL om fire år. 

Foto: TRINE JØDAL

Linnea Kolstad Kilsand (17) drømmer om å kopiere en tidligere Asker-utøver, og kvalifisere seg til OL. Denne uken konkurrerer hun i EM.

– Jeg ble bare enda mer motivert til å trene, da jeg fikk beskjed om at jeg skulle være med i europamesterskapet. Jeg husker da treneren min fortalte meg det. Det ble sånn: «Hæ? Tuller du?», erindrer Linne Kolstad Kilsand.

Mandag reiste hun og trener Berit Steigedal til Tallinn i Estland. I én uke skal hun kjempe med de aller beste kunstløperne i Europa i EM. Det blir en knallhard utfordring. Kanskje den største i hennes karriere.

– Det finne ikke én svak utøver i det mesterskapet. Ikke én, sier trener Berit Steigedal.

Hun vet hva hun snakker om. Hun har vært treneren til blant annet Camilla Gjersem, tvillingsøsteren til Anne Line Gjersem, som ble den første norske OL-utøveren i kunstløp på 50 år da hun kvalifiserte seg til OL i Sotsji i 2014. Sonja Henie var den forrige. 

Asker-jenta Anne Line Gjersem var den forrige OL-deltageren fra Norge som deltok i et OL som kunstløperske. Det skjedde i Sotsji i 2014.

Asker-jenta Anne Line Gjersem var den forrige OL-deltageren fra Norge som deltok i et OL som kunstløperske. Det skjedde i Sotsji i 2014. 

ANETTE ANDERSEN

Selv om 17-åringen Linnea Kolstad Kilsand, som går på studiespesialisering Toppidrett på Nesbru Videregående skole i Asker, er spent foran mesterskapet i Tallinn denne uken, legger hun ikke skjul på at det er OL om fire år som er det store målet.

– Da er jeg 22 år, og der skal jeg være med. Det er helt klart mitt store mål.

For å kvalifisere seg til OL, må hun komme blant de 24 beste i et verdensmesterskap. Vanskelig, men ikke umulig.

Hun har ingen planer om å flytte bort fra hverken Asker eller Norge for å nå det målet. Hun trives utmerket hjemme og samarbeidet hun har med Berit Steigedal.

– Det handler om å prestere bra i konkurranser. Det er like gode muligheter for å gjøre det fra Norge og Asker, sier hun.

Linnea Kolstad Kilstad bruker mye tid på kunstløp.

Linnea Kolstad Kilstad bruker mye tid på kunstløp. 

Foto: TRINE JØDAL

Hun har også en meget god treningspartner i Frida Berge (20) i Asker. Berge er reserve til mesterskapet i Estland.

– De to er veldig viktige for hverandre, sier trener Steigedal.

Står opp 05.45

Steigedal tror Linnea Kolstad Kilsand skal ha gode muligheter til å være blant de 24 beste etter kortprogrammet, og dermed også få muligheten til å konkurrere videre i mesterskapet i Estland.

– Hun gikk noen fine konkurranser før jul, og det bygger selvtillit. Linnea er en rolig person, og det skal skje litt før noen klarer å vippe henne av pinnen. Hun passer på seg selv, og må bare gjøre så godt hun kan. Resten får vi ikke gjort så mye med, sier Berit Steigedal.

For å bli så god må Linnea Kolstad Kilsand trene mye. Det er ikke mange dager hun ikke snører på seg skøytene eller joggeskoene (i de periodene det ikke er is).

– En vanlig onsdag står jeg opp klokken 05.45. Er på trening i Askerhallen klokken 06.30 til 08.00. Så er jeg på skole fra 09 til 14. Deretter er det trening i Holmen ishall fra 16.05 til 17, før det er skadeforebyggende trening på Akimi fra 18–19. Så er det hjem til middag og for å avslutte skolearbeidet, smiler hun.

– Dagene er heldigvis forskjellige, og ikke alle er like tøffe. Men det er det beste jeg vet, smiler hun.

Fryktet korona

Den siste uken har hun hatt hjemmeskole. Det er ikke bare fordi skolen er delt opp i forskjellige kohorter.

– Den siste tiden har jeg valgt å være hjemme fordi jeg ikke ville utsette meg selv for smitte. Jeg har tatt alle vaksiner jeg skal. Jeg har vært litt redd for å få korona, og jeg har forsøkt å holde meg unna der det er store folkemengder, sier hun.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.