Skip to main content

Finn Christian Jagge bisatt: – Mange minner kommer opp i hodet.

Skipresident Erik Røste ved båren til Finn Christian Jagge under bisettelsen i Nordstrand kirke i Oslo.
Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Han var en av Norges største alpinister. Tirsdag tok familie og venner et siste farvel med Finn Christian «Finken» Jagge (54) da han ble bisatt fra Nordstrand kirke.

Det var onsdag 8. juli at sjokkbeskjeden kom om at toppalpinisten Finn Christian «Finken» Jagge var død, bare 54 år gammel.

Det var han kone, Trine-Lise Jagge, som meldte om dødsfallet på Facebook.

– Vår største kjærlighet, vår største helt og klippe. Verdens beste Pappa og verdens beste MesterHubby, døde i dag, etter akutt sykdom. Det er ubeskrivelig vondt og vi er helt knust., skrev hun.

Flere av landets største idrettspersonligheter ankom bisettelsen ved Nordstrand kirke like før klokken ett. Blant dem var Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud, klubbekameraten fra Bærums Skiklub, Lasse Kjus og Hans Petter Buraas, alpinisten Tom Stiansen fra Asker Skiklubb og søyteesset Johann Olav Koss. 

Havnet i koma

Presten Kåre Skråmestø fortalte om sykdommen som førte til skiheltens død. Tidlig i juni havnet han i koma, og pleierne var redd for at han skulle dø. Så snudde situasjonen, og fredag 26. juni ble han utskrevet, og gråt av glede, ifølge presten. 

Dessverre ble han dårlig igjen og døde 8. juli døde han etter akutt sykdom. Han etterlot seg kone og to barn.

«Han ville legge om livet sitt, skulle bruke mer tid på familien og det som betydde noe», sa Skråmestø.

Det var flere skistjerner til stedet under «Finkens» bisettelse i Nordstrand kirke. Blant annet Aksel Lund Svindal. 

Foto: Knut Bjerke

Skipresident Erik Røste holdt en minnetale i bisettelsen.

– Vi har mistet en av våre beste. Vi minnes en humørspreder, en hedersmann og en av våre store legender, som gikk bort altfor tidlig. Arven etter «Finken» lever videre i den kulturen han var med på å skape, sa Røste

– Fin avskjed

Mangeårig lagkamerat på det norske landslaget og tidligere kjører for Bærums Skiklub, Hans Petter Buraas, var til stede i Nordstrand kirke tirsdag ettermiddag. 

– Det var en fin avskjed. Det er selvfølgelig ikke noe hyggelig, men det var en flott bisettelse, forteller Buraas. 

– Han lærte meg masse og satte en standard som jeg har videreført til mine neste elever, forteller Thorleif «Toffa» Gunhildrud.

Foto: Knut Bjerke

Også mangeårig venn og «Finkens» trener ved Norsk Alpintgymnas i Bærum, Thorleif Gunhildrud var tydelig preget etter bisettelsen.

– Det var kjempetungt og vært tungt ganske lenge nå. Det går opp og ned, plutselig sitter jeg å ler av en gammel historie, i det neste øyeblikket sitter jeg og gråter. Det er helt ufattelig at han er borte, sier Gunhildrud. 

Alpinfamilien samlet

Alpinisten fra Bærum og Bærums Skiklub var en av banebryterne i den norske alpinmiljøet, og fikk karrierens store høydepunkt da han tok OL-gull i slalåm i Albertville i 1992, blant annet foran storfavoritten Alberto Tomba fra Italia.

Alpinfamilien var samlet mandag for å ta farvel og minnes Jagge. Lasse Kjus forteller om en god opplevelse og en stor sorg etter vennen.

– Han betydde veldig mye for meg. Han var en rollefigur allerede fra en tidlig alder i Bærums skiklubb. Han var en person jeg så veldig opp til, sier Hans Petter Buraas. Han var lagkompis med Jagge på landslaget. 

Foto: Knut Bjerke

– Kameratskapet har alltid vært viktig. Vi som lag var en veldig tett, liten familie. Jeg anser meg selv som heldig som var en del av den familien hvor «Finken» var en sterk premissleverandør, sier Kjus. 

– Vi hadde en samling, bare alpinfamilien, som var veldig fin. Alle fikk delt gode minner og historier og fortalt hva han betydde for oss. Det var utrolig fint å møtes på den måten, forteller han. 

Buraas har spesielt ett minne av Jagge. 

– Den gode latteren han hadde. Den sitter fortsatt i kroppen. Han hadde en så rå og utbrytende latter, forklarer han. 

Furuseth og «Toffa» bar kisten

Både Gunhildrud og mangeårig lagkamerat Ole Kristian Furuseth var med å bære kisten til Jagge ut av kirken.

– Det var en veldig sterk tale fra datteren. Det var tøft å se Ole Kristian Furuseth bære ham ut av kirken. Mange minner kommer opp i hodet. Vi var på guttetur gjennom femten år i alpinløypene. Det er årene som har formet oss som gutter og menn, man får et ekstra sterkt bånd, forteller Kjetil André Aamodt.

Tidligere lagkompis Ole Kristian Furuseth og Thorleif «Toffa» Gunhildrud var med å bære kisten til «Finken» ut av Nordstrand kirke. 

Foto: Knut Bjerke

– Det var en tung bør å bære, konstaterer en tydelig preget Gunhildrud.

Skipresident Erik Røste sa dette til Budstikka etter dødsfallet ble kjent.

Alpineventyret

– Finn Christian var med å starte det norske alpineventyret, som nå har vart i 30 år. Sammen med Ole Kristian Furuseth og Atle Skårdal var de pionérene for norsk alpint, sa Erik Røste.

 Claus Ryste fra Lommedalen er sportssjef for de norske alpinistene. Han var også trener for Jagge i Bærums Skiklub i de yngre årene.

– Jeg har mange minner av han. På alpinsiden er han sentral i den første perioden Norge hevder seg ordentlig internasjonalt da han tok OL-gullet i Albertville i 1992. Han og Ole Kristian Furuseth var banebrytere for Alpin-Norge. «Finken» var en sterk bidragsyter til at vi er den alpinnasjonen vi er i dag, sa Ryste til Budstikka.

Viste vei

Finn Christian Jagge var også elev på daværende Norges Alpintgymnas i Bærum i 1992. Da var Thorleif «Toffa» Gunhildrud lærer og hjelpetrener bed skolen. Senere ble Gunhildrud fra Lommedalen både rektor, hovedtrener og toppidrettssjef ved skolen.

– Han har betydd veldig, veldig for norsk alpinsport Han var den første på mange år som tok medalje i Junior-VM i 1984. Han viste vei om at det var mulig for nordmenn å nå toppen. Etter hvert kom også Ole Kristian Furuseth inn på laget. Derfra var det de to som dro lasset, sa Gunhildrud til Budstikka da dødsfallet ble kjent.

Finn Christian Jagge (i midten) bisettes fra Nordstrand Kirke i dag. Ole Kristian Furuseth (t.v.) og Hans Petter Buraas (t.h.) løftet Jagge på gullstol etter det som var hans siste renn i verdenscupen i italienske Bormio i 2000. 

Foto: SCANPIX

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.