Skip to main content

Ber om mer snø-støtte fra kommunen

Bærums Skiklub er i gang med å lage vinter i Kirkerudbakken, og det koster. Styreleder Dag Rune Langehaug mener en felles driftsorganisasjon med ansvar for å lage snø i alle alpint- og langrennsarenaer i Bærum kan være en løsning i fremtiden.

Bærums Skiklub er i gang med å lage vinter i Kirkerudbakken, og det koster. Styreleder Dag Rune Langehaug mener en felles driftsorganisasjon med ansvar for å lage snø i alle alpint- og langrennsarenaer i Bærum kan være en løsning i fremtiden.

Foto: TRINE JØDAL

Kirkerudbakken har i snitt gått med 670.000 kroner i underskudd de siste ni år. Idrettslag mener kommunen må ta mer ansvar for å lage vinter for befolkningen. 

– Før kom trikkeskinnene fra himmelen. Det gjør de ikke lenger, sier styreleder i Bærums Skiklub, Dag Rune Langehaug. 

Klubben har ansvaret for driften av Kirkerudbakken og for langrenns- og skiskytteranlegget på Vestmarksetra. Langehaug sier Kirkerudbakken har gått med et lite overskudd én gang de siste ni årene. I fjor var underskuddet 951.000 kroner og de siste ni årene har anlegget til sammen gått i minus med nesten 5,6 millioner –  i gjennomsnitt 670.000 kroner

– Klubben dekker underskuddet. Det er hverken ønskelig eller bærekraftig, mener Langehaug.

Felles drift

Til årets sesong er det gjort flere justeringer på driften. Årskortene i Kirkerudbakken og Kolsås koster det samme som i fjor – i år gjelder kortet i begge bakkene. 

Til neste år håper Langehaug & Co at også Lommedalen kommer med. I tillegg er det felles drift av bakkene i Kirkerud og på Kolsås denne sesongen. 

– Det er noe vi gjør i samarbeid med Bærum kommune og Idrettsrådet fordi vi ser at alpint og langrenn krever mer og mer – det er færre dager med kulde og konkurransen er tøffere, sier Langehaug. 

Han sier at han på sikt ser for seg en driftsorganisasjon som har ansvar for å legge snø i alle skiarenaer i Bærum som krever snølegging – som i Kirkerudbakken, Kolsås, Lommedalen, Fossum og Vestmarksetra. 

– Vi må ta en ny kikk på hvordan vi skal opprettholde et snøtilbud i den form som kreves i dag, både i alpint- og langrennsarenaene. De er tiltagende dyre å drifte.

Ifølge Bærums Skiklub er 88 prosent av brukerne i Kirkerud vanlige brukere, mens 12 prosent er aktive utøvere.

– Som idrettslag må vi bli enda flinkere til å utvikle tilbudet og bli mer kommersielle. Dette er et tilbud til befolkningen. Dernest må kommunen komme sterkere på banen for å drifte dette som et tilbud til Bærums befolkning.

Innførte bakkeleie

Langehaug mener alpinanleggene må ses på samme måte som idretts- og svømmehaller. Han sier også at en løsning kan være å etablere driftsavtaler i samarbeid med kommunen. 

– Det er mange modeller å se på. Det som er klart, er at vi må få på banen en annen modell enn dagens. 

Ifølge Langehaug får Kirkerudbakken i dag et driftstilskudd på 250.000 kroner. Bærums Skiklub har gjort store investeringer for å forbedre og effektivisere snøproduksjonen. Likevel går anlegget altså årlig med dundrende underskudd. I fjor innførte klubben bakkeleie for besøkende klubber, hvor grupper betalte 800 kroner. 

– Hadde vi krevd samme leie fra treningsgruppene i BSK ville det gitt 475.200 kroner i inntekter. Dette ville vært sammenfallende modell med for eksempel fotball, hvor treningsgruppene får tilskudd for å leie bane eller hall. Skiidrettene får ikke slike tilskudd fra kommunen, mener Langehaug. 

BSK-lederen understreker at kommunen har bidratt mye i Kolsås og Kirkerud, men at de ikke hadde hatt dagens tilbud uten gaver fra privatpersoner. 

– Mer for hver krone

Sverre Sejersted har i mange år hatt et bankende hjerte for Kolsåsbakken og har gitt anlegget betydelig økonomisk støtte. Han fikk nylig Bærum kommunes ildsjelpris for sitt engasjement for håndballmiljøet i Haslum og skisenteret på Kolsås.

Han er 100 prosent enig med BSK-leder Langehaug.

– Kommunen bør legge en sekk med penger i potten. Det forutsetter at alle tre bakkene blir eid av klubbene og at det driftsmessige og eiermessige slås sammen.

Sejersted legger til at han mener det er eneste måte å få forsvarlig drift og at hver klubb ikke klarer det på egen hånd.

– På den måten får vi mer for hver krone.

Sejersted bekrefter at også Kolsåsbakken går i minus hvert år. Han har tidligere uttalt at han ikke kan holde på å finansiere anlegget.

– Nå går vi driftsmessig sammen med Bærums Skiklub. Det er første steg og forhåpentlig ikke det siste.

Sverre Sejersted fikk nylig Bærum kommunes Ildsjelpris for blant annet sitt store engasjement for Kolsåsbakken. Til høyre: Dag Egil Strømme (H).

Sverre Sejersted fikk nylig Bærum kommunes Ildsjelpris for blant annet sitt store engasjement for Kolsåsbakken. Til høyre: Dag Egil Strømme (H). 

Foto: KARL BRAANAAS

Trenger mer

Styreleder i Bærum Idrettsråd, Øivind Gladsø, sier de har jobbet for å øke driftstilskudd til alpinanleggene. 

– Vi har fått noe økning, men det er ting som tyder på at den ikke er tilstrekkelig og at det er behov for mer støtte.

Gladsø sier Idrettsrådet har flagget at kunstsnø og kunstis blir en av de store utfordringene i årene fremover. 

– Vi tror både behovet og kostnadene vil øke og ønsker å øke den kommunale støtten. 

Han legger også til at det blir mer komplisert å drifte alpint og langrennsanleggene. 

Øivind Gladsø og Bærum idrettsråd har flagget at kunstsnø og kunstis blir en av de store utfordringene i årene fremover.

Øivind Gladsø og Bærum idrettsråd har flagget at kunstsnø og kunstis blir en av de store utfordringene i årene fremover.

Foto: TRINE JØDAL

Forståelse

Leder i hovedutvalg for miljø, idrett og kultur, Dag Egil Strømme (H), sier det ikke er diskutert kommunal overtagelse av noen av de nevnte anleggstypene, men sier han heier på samarbeid klubbene imellom. 

Strømme sier også at det ikke er snakk om noen endringer i budsjettene for 2022. 

– Idretten er velkommen til å ta kontakt med Idrettsrådet til enhver tid. Vi er interessert i å høre hva idrettsråd og klubber tenker fremover, kommenterer Strømme og legger til at kommunen ønsker å bidra til å bevare og utvikle idrettene i kommunen. 

– Jeg tror befolkningen ønsker å ha tilbudet som gis i skiløyper, alpinbakker og utendørs isanlegg. At klubbene tenker og kommer med forslag tror jeg er klokt.

Torbjørn Espelien i Frp sier han har stor forståelse for idrettsledernes synspunkt:

– Jeg tror man må prøve å se vinteridrettene samlet under ett og hvordan man skal komme væromslag i møte. Dette må organiseres – også ved hjelp av Bærum idrettsråd.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.