Skip to main content

Arrangerer renn for 500 ungdommer: – Uaktuelt å avlyse på grunn av koronaviruset

Karianne Audahl Vik i Lommedalens IL og rennleder Anders Hov gleder seg til å arrangere Lommedalsrennet i langrenn for 500 unge skiløpere. Men koronaviruset gjør jobben utfordrende.

Karianne Audahl Vik i Lommedalens IL og rennleder Anders Hov gleder seg til å arrangere Lommedalsrennet i langrenn for 500 unge skiløpere. Men koronaviruset gjør jobben utfordrende. 

Foto: Joakim S. Enger

Langrennsgruppen i Lommedalens IL skal arrangere langrenn for 500 ungdommer under strenge koronarestriksjoner. De vurderte aldri å avlyse.

– Vi er trygge på at vi skal klare å gjennomføre et forsvarlig renn. Vi har satt oss inn i alle regler og føringer fra helsemyndighetene og vi har hatt tett dialog med kommuneoverlegen, sier Karianne Audahl Vik i langrennsgruppen i Lommedalens IL. 

Lørdag skal ungdom i alderen fra 11 og opp til juniorklassen konkurrere i klassisk langrenn de tradisjonsrike skiløypene på Bærums Verk. Det er første gang på to år at Lommedalen arrangerer renn der nå. I fjor ble det avlyst på grunn av koronaviruset. Året før der igjen var det vinteren som glimret med sitt fravær.

Også i år har koronaviruset lagt mørke skyer over det norske samfunnet – uten at det stopper ildsjelene i Lommedalen denne gang. For de kunne avlyst, søkt om kompensasjon for tapte inntekter og latt ungene gå på ski alene.

Lommedalsrennet går i klassisk, og forholdene skal være tilnærmet perfekte.

Lommedalsrennet går i klassisk, og forholdene skal være tilnærmet perfekte.

Foto: Joakim S. Enger

– Vi kunne ha gjort det, men det var helt uaktuelt. Vi vil at ungene skal få denne muligheten til å gå et skirenn. De har gledet seg i lang tid til å få konkurrere. Kjenne på spenningen og fellesskapet ved en slik konkurranse, sier Audahl Vik.

Strenge regler

Lommedalsrennet blir uansett sterkt amputert med tanke på antall deltagere på Eineåsen lørdag. Sist gang de arrangerte var det et sted mellom 1100 og 1200 deltagere. Denne gangen måtte de sette stopp ved 500 deltagere. 

– Vi har en egen koronagruppe i Lommedalens IL som bistår oss. Vi har også en smittevernansvarlig som er lege, sier hun.

For å redusere risikoen for smitte, deles Eineåsen skistadion inn i tre forskjellige soner, med gjerder eller sperrebånd. 

100 i kohorten

Utøverne går først inn i sone én, før de etter rennet går ut av sone tre. Da må de også forlate stadion.

– Vi kan ha100 deltagere som er fordelt på de tre sonene. Vi har bare lov til å samle 100 om gangen, så alle de 100 må ut av de tre sonene før vi fyller på med nye 100. Det er også litt av årsaken til at vi måtte kutte ut de yngste klassene.

De beklager sterkt at de måtte droppe de aller yngste.

– De yngste er i større grad avhengig av ledsagere, og de ønsker vi ikke inn i de tre sonene med bakgrunn i smittevernhensyn, sier Audahl Vik.

I tillegg kommer de «vanlige» reglene som ikke kiosksalg. Bruk av munnbind hvis det ikke er mulig å holde avstand og så videre. Det blir heller ikke hengt opp resultatlister etter rennet.

Forundersøkelser

Arrangørene av Lommedalsrennet har også besøkt andre arrangører for å se hvordan de har gjort det når de har arrangert renn under strenge koronaregler.

De siste dagene har smittetallene eksplodert i Norge. Arrangørene i Lommedalen tror likevel det skal være mulig å gjennomføre uten at folk blir smittet.

– Det er ikke noe gøy å se de tallene, men vi er utendørs og vi mener at vi har tatt alle forholdsregler vi kan. Det er dessuten vanskelig å komme nærme hverandre med ski og staver på bein og armer, sier Karianne Audahl Vik.

Hun oppfordrer alle vanlige turgåere og langrennsløpere om å styre unna Eineåsen til rennet er ferdig rundt klokken 17.00 lørdag.

Får ros

Lommedalens IL får ros fra leder av langrennskomiteen i Akershus Idrettskrets. 

– Vi er veldig glade for at klubbene er villige til å gjøre dette og å stå på for barn og unge. Hakadal IL gjennomførte et renn nylig, og det ble syretesten for hvordan man skal klare å gjennomføre renn i disse tider, sier Dag Helland-Hansen. Han er leder av langrennskomiteen i Akershus Idrettskrets og representerer også IL Jardar. 

– Det er viktig å få til aktivitet for barna. Å gå renn er et mål for mange, og Lommedalsrennet er et stort renn, sier han.

Han er likevel opptatt av at det også finnes et lavterskeltilbud for de som ønsker det.

– Vi hadde faktisk en økning i antall unge skiløpere sist sesong. Samtidig viser våre erfaringer at hvis de beste løperne slutter, gir ofte de nest beste seg. Derfor er det så viktig at det arrangeres renn, sier Helland-Hansen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.