Det var i slutten av januar at Norges Sjakkforbund varslet at de ville starte en prosess for å sikre seg mesterskapet.

Regjerende verdensmester Magnus Carlsen har forsvart tittelen tre ganger siden 2013, og nå ønsker forbundet å være vertskap for VM-kampen i 2020. Forbundet sendte derfor ut et skriv, hvor de ba norske kommuner vise interesse for prosjektet. Fire kommuner meldte seg på i kampen, deriblant Bærum. Fristen gikk ut mandag.

Generalsekretær i Norges sjakkforbund, Geir Nesheim, bekrefter ovenfor Budstikka at Bærum er én av fire som har varslet interesse om å være vertskap for en eventuell VM-kamp på norsk jord.

– Bærum har meldt seg på, og vi er superglade for det. Kommunen har allerede en solid sjakkultur, med blant annet sjakklinjen på NTG hvor Magnus Carlsen selv gikk, forteller Nesheim.

Magnus Carlsens tilhørighet til Bærum, og en oppvisningskamp mellom Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura på Henie Onstad kunstsenter februar 2018, trekkes frem som øvrige styrker ved kommunens kandidatur. 

LES OGSÅ: Gir 2 millioner kroner til sjakkfest

Vil velge norsk kandidat i mars

Det internasjonale sjakkforbundet har gitt signaler om at de ønsker å starte en prosess rundt VM-kampen allerede til våren, og det norske forbundet har derfor knapt med tid på å avgjøre hvor i Norge de ønsker å avholde en eventuell kamp. Stavanger, Oslo og Kragerø er de andre kommunene som har meldt interesse.

– Vi ønsker å være i mål med den prosessen, og ha vår kandidat klar, i slutten av mars, forteller Nesheim.

Frem til det vil det være opp til de aktuelle kommunene å gjøre seg attraktive. Blant tingene Bærum nå må ta stilling til, er hvor en eventuell kamp skal avholdes. Da det i februar 2018 ble arrangert kamp mellom Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura på Henie Onstad Kunstsenter, var Bærum kommune inne med halvannen million i støtte. Arrangemenet ble en stor suksess, hvor samtlige konkurransedager var utsolgt.

LES OGSÅ: Sjakksuksess på Henie Onstad – utsolgt hver dag

Ønsker Carlsen til Bærum

Bærum kommune har flere ganger tidligere ytret et ønske om å få VM-kampene til Magnus Carlsen «hjem». Carlsen tilbragte mange av sine barndomsår i Lommedalen, og gikk på sjakklinjen ved NTG på Bekkestua. Før Carlsens VM-kamp mot Sergej Karjakin i 2016 ble det sjekket ut om denne kunne arrangeres i Bærum. Kommunen var i samtaler med sjakkforbundet, men den gang skal prislappen ha stoppet en videre prossess.

Da invitasjonen fra det norske sjakkforbundet kom i januar, var ikke ordfører Lisbeth Hammer Krog i tvil.

– Det er en selvfølge at Bærum kommune ønsker å se nærmere på denne muligheten. Jeg tok derfor dette opp i formannskapet i dag, som ga et enstemmig svar om at dette er noe vi skal gå videre med, sier ordføreren.

Kommunen har allerede vært i kontakt med sjakkmiljøet ved NTG, for å etablere et samarbeid om prosjektet. Ordføreren tror oppvisningskampen på Henie Onstad kunstsenter vil styrke Bærum kandidatur.

– Nå har vi vist interesse, og skal bruke tiden fremover på å se hva som kreves, sier Hammer Krog.