Skip to main content

Kritiserer Viken-ledelsen for å styre fra Oslo

Viken vil når fylket trer i kraft fra nyttår bestå av 51 kommuner fra Halden i sørøst til Hemsedal i nordvest. Midt i Viken ligger Oslo, som ikke blir med i det nye fylket.

ILLUSTRASJON: VIKEN

Kommunalminister Monica Mæland kritiserer Viken-politikerne for å styre det nye fylket fra kontorer i Oslo.

– Jeg synes det er spesielt at de partiene som vant valget på å være opptatt av desentralisering, velger å styre Østfold, Akershus og Buskerud fra Oslo. Det er uten tvil sentralisering når man velger å styre et stort fylke som Viken fra hovedstaden, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) til NRK.

– Det er uten tvil sentralisering når man velger å styre et stort fylke som Viken fra hovedstaden, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

FOTO: TORBJØRN TANDBERG

– Regionreformen er en reform med hensikt om å flytte mennesker, oppgaver og makt ut av Oslo. Dermed gir den en gyllen mulighet for å etablere noe nytt utenfor Oslo, sier Mæland.

– Et stort paradoks

Hun understreker at regjeringen har som politikk at alle nye virksomheter skal etableres utenfor Oslo.

– Vi flytter oppgaver og virksomheter ut av Oslo, men her flytter altså fylkespolitikerne i Viken inn i Oslo. Det er et stort paradoks, sier hun til NRK.

Fellesnemnda for Viken vedtok tidligere i år å bygge nytt hovedkontor for Viken i Sandvika. De rødgrønne som vant valget, har imidlertid stanset byggeprosjektet. De har lagt Vikens hovedkontor til Galleri Oslo, der Akershus fylkeskommune har holdt til. Dessuten beholdes fylkeshusene i Sarpsborg (Østfold) og Drammen (Buskerud). 

Fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) svarer på kritikken med å anklage statsråden for å kaste stein i glasshus.

FOTO: EVA GROVEN

– Som å kaste stein i glasshus

Fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) skriver på sin Facebook-side at kritikken fra kommunalministeren «mildt sagt er å kaste stein i glasshus».

– For det første: Viken er en usammenhengende konstruksjon. Midt i konstruksjonen ligger Oslo. Sånn er det. For det andre: Vi fortsetter å bruke de kontorene vi har. Det er det alternativet vi har nå, det er rimeligst og det står klart. Det virker nesten som om Mæland ikke har fått med seg at Akershus bestandig har hatt kontorer i Oslo. For det tredje: Vi får ikke økte bevilgninger i statsbudsjettet. Sammenslåing er dyrt, og i realiteten betyr det nedgang. Vi har fått overført ansatte, men vi har ikke fått med finansiering. Med andre ord: Regjeringa har lagt opp til at Viken må kutte i utgifter og spare penger. Og så skal de kritisere oss for å bruke de kontorene vi har?! skriver Brenna.

– Det er regjeringa som legger opp til sentralisering og som trolig vil tvinge oss til å kutte i tilbudet til våre innbyggere. Var det dette som var hensikten med reformen? spør Brenna.

– Det helt motsatte

Stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap) fra Bærum kaller i en støttekommentar til Brenna uttalelsen fra kommunalministeren «Det rareste utspillet ever». 

– Har hun vært klar over man beholder alle de tre kontorene? At Galleriet alltid har vært Akershus? Dette et status quo – faktisk det helt motsatte av sentralisering, skriver Aukrust.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.