Skip to main content

Han velges til fylkesordfører

Ap-politiker Roger Ryberg (67) fra nye Asker velges torsdag etter alt å dømme til Vikens første fylkesordfører. 

FOTO: NILS JOHAN DAHL

Det nye Viken fylkesting konstitueres under et høytidelig møte på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås torsdag.

Møtet holdes i festsalen i Urbygningen, og de 87 nyvalgte fylkestingsrepresentantene skal da formelt utpeke fylkesordfører, varaordfører, fylkesrådsleder, fylkesråder og ledere og medlemmer av ulike politiske komiteer.

Viken skal styres parlamentarisk, slik at fylkesrådslederen og de øvrige åtte fylkesrådene utgår fra sammensetningen av fylkestinget. Kvartetten Ap, Sp, MDG og SV fremla tidligere i måneden en samarbeidsplattform, og de fire partiene vil dermed innta de viktigste posisjonene.

Sp-politiker styrer veier

Det har lenge vært klart at Aps Tonje Brenna (31) fra Jessheim blir fylkesrådsleder, som blir det viktigste vervet i det nye fylket. Etter det Budstikka kjenner til blir fylkesråd for distrikt og fylkesveier Olav Skinnes (62) fra Sp, avtroppende varaordfører i Buskerud og tidligere ordfører i Krødsherad kommune.

Aps Tonje Brenna velges torsdag til fylkesrådsleder i Viken. Hun har vært valgt inn i Akershus fylkesting siden 2007 og har blant annet jobbet som generalsekretær i AUF og politisk rådgiver ved Statsministerens kontor

FOTO: EVA GROVEN

SVs Camilla Sørensen Eidsvold (55) fra Fredrikstad skal også inn i fylkesrådet og blir trolig fylkesråd for kultur og integrering. 

De øvrige fylkesrådvervene skal fordeles slik:

  • Fylkesråd for finans og administrasjon: Ap.
  • Fylkesråd for utdanning og kompetanse: Ap. 
  • Fylkesråd for klima og miljø: Sp.
  • Fylkesråd for næring: Sp. 
  • Fylkesråd for kollektivtrafikk: MDG. 
  • Fylkesråd for planlegging og analyse: MDG.

Sps førstekandidat Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (45) fra Ytre Enebakk og MDGs førstekandidat Kristoffer Robin Haug (35) fra Ås tar trolig hvert sitt av disse vervene.

Alle fylkesrådene blir heltidspolitikere. 

Fylkesordfører fra Hurum

Ap opplyser at Roger Ryberg (67) blir fylkesordfører. Han er bosatt i Filtvet i nye Asker og har tidligere vært både fylkesordfører i Buskerud og ordfører i Hurum. 

Ap opplyser også at Bjørn Tore Ødegården (49) fra Kongsberg er partiets kandidat som leder av komité for samferdsel, mens Rune Fredriksen (47) fra Fredrikstad blir partiets gruppeleder i fylkestinget. 

Ifølge Drammens Tidende blir Unge Høyres leder Sandra Bruflot (27) fra Hole innstilt som nestleder i samferdselskomiteen. Avisen skriver også at avtroppende Drammens-ordfører Tore Opdal Hansen (63) fra Høyre er innstilt som leder av utdanningskomiteen, med SVs Sadi Emeci (52) fra Drammen som nestleder.

Solli blir opposisjonsleder

For Høyre er det ellers klart at avtroppende fylkesordfører i Akershus, Anette Solli (57) fra Bærum, blir gruppeleder og dermed leder av opposisjonen. 

Varaordføreren i Viken skal komme fra SV, og fremste kandidat her er trolig Kathy Lie (55) fra Lier.

Ap skal ifølge avtaler partiene imellom få ledervervet i kulturkomiteen, med nestleder fra Frp. Videre får Høyre lederen i finanskomiteen, og Frp i næringskomiteen, mens MDG får nestlederen i begge disse komiteene.

12 av de 87 representantene i Viken fylkesting er fra Asker og Bærum, når vi inkluderer representantene fra dagens Hurum og Røyken.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.