Skip to main content

Ap får toppvervene i Viken – som vil nedlegge seg selv

Aps Tonje Brenna (nummer to fra venstre) fra Jessheim blir Vikens første – og kanskje siste – fylkesrådsleder. Til venstre Sps listetopp Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, og til høyre Camilla S. Eidsvold (SV) og Kristoffer Robin Haug (MDG).

Aps Tonje Brenna (nummer to fra venstre) fra Jessheim blir Vikens første – og kanskje siste – fylkesrådsleder. Til venstre Sps listetopp Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, og til høyre Camilla S. Eidsvold (SV) og Kristoffer Robin Haug (MDG).

FOTO: PRIVAT

Ap får både fylkesrådsleder, fylkesordfører og finansråd i det rødgrønne samarbeidet i Viken. Sp skal ha ansvaret for veier, og MDG for kollektivtrafikk.

Det viser resultatet av forhandlingene mellom de fire rødgrønne partiene som fikk flertall i fylkestinget ved høstens valg. Kvartettens politiske plattform og fordeling av sentrale verv ble presentert på Skårer gård i Lørenskog tirsdag.

Klima- og miljøpolitikk går som en rødgrønn tråd gjennom avtalen mellom Ap, Sp, MDG og SV.

– Vi skal tenke klima i alt. Viken skal styres i balanse både økonomisk og klimamessig, og fylket skal bli fossilfritt så snart som mulig, sier påtroppende fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap).

– Tydelig marsjordre fra velgerne

– Vi fire partier som danner fylkesråd, har oppfattet en tydelig marsjordre fra folk i fylket om å ikke sentralisere tjenestene, om å redusere klimagassutslipp og om å lage flere fellesskapsløsninger, sier hun.

Partiene skriver i sin plattform at de «ser det som sitt oppdrag å være en motmakt mot dagens regjering». Viken-partnerne skal derfor «jobbe for gode tilbud nært folk og for sterkere fellesskap i hele vårt område».

(saken fortsetter under faktaboksen)

Skolemat og inntaksgrenser

– Hva skjer med Aps valgløfte om gratis skolemat i videregående skole?

– Det skal fases inn så fort vi klarer. Men vårt første budsjettår er 2021, sier Brenna.

– Inntaksreglene for videregående skole er i dag forskjellige i Akershus, Buskerud og Østfold. Hva gjøres med dette?

Fylkesrådet går fremover med det syn at fylket Viken er en lite hensiktsmessig konstruksjon.

– Reglene skal bli like over hele Viken. Alle elever skal kunne søke hvor de vil, men samtidig ha rett til å gå på sin nærskole. I Akershus er inntaksreglene blitt til i et bredt samarbeid mellom mange partier. Vi håper at også Viken skal få til en ordning som også Høyre og andre partier kan være med på. Jeg tror egentlig ikke forskjellen mellom det partiene mener er så stor. For elever fra Asker og Bærum bør det ikke bli særlig forskjellig fra i dag, sier Brenna.

Vil nedlegge seg selv

Ingen av de fire partiene som nå har flertall, ville egentlig ha Viken. For Sp har det vært et sentralt krav at den nye fylkesinndelingen ikke skal sementeres, slik at både Viken og andre av de nye fylkene kan oppløses med et annet stortingsflertall etter valget i 2021. Blant annet ønsker Sp å stoppe det vedtatte hovedkontoret for Viken i Sandvika.

I den politiske plattformen som ble presentert i dag, skriver de fire partiene: 

«Fylkesrådet går fremover med det syn at fylket Viken er en lite hensiktsmessig konstruksjon. Stortinget har slått sammen Østfold, Akershus og Buskerud mot deres vilje. Med et nytt storting etter valget i 2021, vil fylkesrådet legge frem en sak for fylkestinget med anmodning til Stortinget om å oppløse Viken.»

– Så blir det opp til Stortinget å bestemme hva som skal skje. Dette bestemmes ikke av fylket selv. Vi skal uansett gjøre alt for at Viken skal drives best mulig, sier Tonje Brenna.

FN-mål og turstier

Samarbeidsplattformen, som er publisert både på bokmål og nynorsk, inneholder for øvrig blant annet følgende punkter:

  • «Fylkesrådet vil bygge sin politikk og prioriteringer på FNs bærekraftmål og planetens tålegrenser.»
  • «Viken skal ha Norges beste videregående utdanning.»
  • « … buss, ferge, bane og andre deler av offentlig kommunikasjon som fylkeskommunen rår over, skal være i fellesskapets eie.»
  • «Viken skal ha varierte og tilrettelagte stier, turruter og møteplasser som er tilgjengelige for flest mulig, uansett kjønn, sosial status, bakgrunn eller funksjonsevne.»
  • «Viken skal bli Norges mest insektvennlige fylke.»
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.