Rett skal være rett, dette var en bransje hvor mange hadde gode og på den tid godt betalte jobber.

Problemet for bransjen var at de ikke tilpasset seg teknologisk utvikling og metodeforandringene som kom.

De sto på barrikadene og sloss for å slippe forandringer. Mest kjent av disse fagforeningskrigere var vel Gunnar Nordby i Aftenposten.

Selv om dataverktøyet og dataprogrammene hadde nådd inn til journalistene som derved satt med trykkeferdige sider, så sloss typografene i Aftenposten for å bevare en intern eldgammel overenskomst som ga typografene enerett til å fremstille avissider.

Altså skulle de «brekke om» journalistenes ferdige arbeid. Nordby trakk seg som fagforeningsleder i 2005, og Aftenposten moderniserte seg.

I London gikk det tøffere for seg da typografene i The Sun og The Times i avisgaten Fleet Street streiket for å holde på det gamle.

Aviseieren Rupert Murdoch bygget i all hemmelighet opp en ny avisfabrikk i Wapping i Øst-London. Her bemannet han med moderne IT-utstyr, ny bemanning og nye metoder i alle ledd. Produksjonen av The Sun og The Times ble flyttet, og typografene ble arbeidsløse.

Forfatteren av innlegget om Viken-bilaget som ble trykket i Sverige, bekymrer seg for at arbeid som kunne bli gjort i Norge, blir gjort i utlandet.

Les også: Viken-bilag trykket i Sverige

Dette er en naturlig tanke gitt at prisen ikke er noe tema.

Hvis du som leser av denne artikkel i dette øyeblikk tenker noe så enkelt som på hva har du ikledd deg i løpet av dagen:

I hvilket land er ditt undertøy, sokker, bukse, skjorte, genser, jakke, sko og så videre produsert?

På ditt kjøkken finnes kanskje stekeovn, oppvaskmaskin, kjøleskap, fryseskap, vannkoker, kaffemaskin, mikrobølgeovn og så videre. Hvor er dette produsert?

Les flere innlegg på Budstikka.no/debatt

Det er bare slik at alt dette en gang i min egen ungdom ble produsert i Norge. Husker du Radionettebygget og produksjonen av radioer i Sandvika?

Kjell Inge Røkke sa for mange år siden at «skal du forstå hva som vil skje i tiden som kommer, så må du også forstå hva som skjedde i tiden bak oss».

Derfor er det nødvendig at alle norske arbeidstagere uansett bransje må tenke omstilling og evig læring.

Da kan hende vil de fleste ha gode jobber som kan gi skatteinntekter til beste for vår kommune.

Men fremtidige Viken-bilag vil fortsatt være gjenstand for konkurranse om jobben for trykkoppdraget.