Spørsmålet kom i desember i fjor i en chatgruppe for nabolaget. Det var tre måneder etter at lokale leverandører begynte å bli tomme for ved. «Alle» ville fyre på grunn av økte strømpriser. Den store etterspørselen ga seg aldri. I juli, før strømprisene virkelig satte rekorder, var beskjeden «har du ikke bestilt ved, har du et problem.»

Vi hamstret ved. Slik vi også hamstret noe panisk under pandemien. Da Norge stengte ned første gang, raidet vi butikkene. Vi fylte kjelleren med dopapir og selv de som ikke baker, sikret seg i overkant mye mel og gjær.

Utover i pandemien måtte vi tipse hverandre om hvem som fortsatt hadde desinfiseringsmiddel, munnbind og koronatester å selge. Det var tomt i mange hyller.

Vi glemmer heller aldri da koronareglene stengte Oslo-polene i januar i år. «Vinen er det nye dopapiret», sa en Budstikka-tipser som observerte de ekstremt lange polkøene i Asker og Bærum.

I februar ble det tomt for jodtabletter, etter at Russland invaderte Ukraina. Og det selv om det bare er de under 40 år som vil ha behov for jod ved en atomulykke. Igjen ble det manko på varer fordi mange kjøpte mye på en gang.

Les også

En viktig vekker om vår egen beredskap

Hvor kommer det fra, dette behovet for å sikre oss selv og våre egne? Det er en usjarmerende tendens, noe egoistisk rundt slik hamstring. Flere ganger har jeg lurt på hva det sier om oss og hvordan vi vil reagere den dagen det virkelig smeller. Vil vi klare å passe på hverandre, dele det vi har og sørge for at flest mulig har det best mulig?

Heldigvis svarer over 80% av oss at vi har ansvar for å hjelpe andre i nærmiljøet, hvis det skjer en krise. Det viser befolkningsundersøkelsen fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) fra januar 2022. Men den viser også at mange av oss med fordel kan gjøre mer for å styrke egen beredskap.

Denne uken markeres Egenberedskapsuka, et initiativ fra DSB. Budskapet er enkelt, vi har alle et ansvar for å forberede oss på kriser. Hvis flere klarer seg selv, kan man enklere sette inn støtet der nøden er størst. Vi må altså planlegge, ikke hamstre spontant.

Kriser kommer i mange varianter og skjer ofte brått. Ekstremvær, cybertrusler og krig. Vannforurensing, bortfall av internett og tv-signaler eller strømbrudd. Bare fire av ti av oss har tenkt gjennom hva vi skal gjøre ved lengre bortfall av strøm. Det er jo lett å glemme hvor kaldt det er om vinteren. Hvor mye vann en familie faktisk trenger i døgnet, eller hvordan du skal få viktig informasjon hvis tv-signaler, internett og mobilnett er nede.

Rådet er å ha utstyr for å klare deg i tre døgn, uavhengig årstid. Komplett liste finner du på sikkerhverdag.no, men det er åpenbare ting som rent vann, tørrvarer, kokeutstyr, lommelykter, batterier og ved. Hvis du får tak i det da.

Vi må planlegge for krise, ikke hamstre spontant.

Denne uken hevet forsvaret beredskapen. En uniformskledd forsvarssjef inntok pressekonferansen sammen med statsministeren og forsvarsministeren. Signal: Det er alvor nå.

Jeg tar en ekstra sjekk i beredskapskassen i boden. Gjør det du også. Det gir oss det beste grunnlag for samhold når nøden er størst.

Om Ingvild K. Vederhus

Ingvild K. Vederhus er kommentator og debattjournalist i Budstikka. Hun har vokst opp på Gjettum i Bærum og har bosatt seg samme sted.

Vederhus er journalist med 20 års erfaring. Hun har også jobbet som kommunikasjonsansvarlig og selvstendig næringsdrivende.
Her kan du lese flere kommentarer.