De fleste som søker ut i terrenget, benytter merkede stier. Trygt og sikker fra A til Å. Ofte er målet en av markas mange og trivelige stuer. Kaffe, kakao, vafler og skillingsboller smaker ekstra godt blant grantrær og mose.

Asker har i mange år vært en ledende orienteringskommune. Marka på kryss og tvers med kart og kompass i hendene er og har vært en populær idrett.

Og i Asker har Skiklubben klart å gjøre orientering til en «folkesport». For 50. gang har Asker Skiklubb invitert kommunens innbyggere til Askeladden – orienteringstrim for turgåere.

I jubileumsåret har deltagerne 110 turmål, eller poster, å velge mellom. Det betyr at Askeladden ikke bare inviterer til turopplevelser med kart og kompass.

Les også: Fint sted for sykling

Deltagelse gir også et svært godt innblikk i marka – og alle naturopplevelser som finnes bortenfor bebyggelsen og trafikkerte hovedveier.

På det meste har 2.000 askerbøringer vært deltagere i Askeladden. Over en periode på 50 år betyr det at svært mange innbyggere har møtt naturen på denne måten.

Mannen bak det som for snart 50 år siden representerte et helt nytt tilbud for turgåere, heter Jan Martin Larsen. I en oppsummering skriver opphavsmannen blant annet dette:

«Vi (Asker Skiklubb) ville så gjerne at flere skulle få oppleve spenningen ved å ferdes i marka utenom merkede stier. Vi forsto at det ikke passet for alle å drive konkurranseidrett. Med det som utgangspunkt «fant vi opp» turorientering.»

Asker var foregangskommunen. Mange har fulgt etter. I dag er naturorientering populært for alle årsklasser landet rundt.

Mange foreldre velger nettopp Askeladden for å gi barna sine et første møte med naturen. Alle opplever at Asker har mye å by på, også langt inne i sine dype skoger. Gode opplevelser i barneårene sitter i – og bidrar til at nye generasjoner kjøper kart og kompass og deltar i Askeladden.

Vi slår gjerne et slag for orienteringssporten og Askeladden. Ekstra imponerende er det at enkeltpersoner i Asker Skiklubb år etter år plasserer ut poster og legger til rette for både ettermiddags- og helgeturer i marka.

Asker har et omfattende nett av stier og løyper. Det gjør marka tilgjengelig for alle. Men vil du virkelig ha den gode markafølelsen anbefaler vi gjerne deltagelse i Askeladden. Marka er en stor del av Asker, og en av attraksjonene ved å bo i en kommune som omkranses av både fjorden og marka.

Vi tror ikke du og din familie vil angre på å delta i Askeladden – for dermed å møte kommunen fra innersiden.

Les flere meninger og debattinnlegg her

Dette er Budstikkas lederartikkel lørdag 30. mai 2015