Skip to main content

Blåveisen ble trolig lurt av været

Blåveisen tok feil av vår og høst, mener biologen, som oppdaget blomsten da hun så etter sopp.

Blåveisen tok feil av vår og høst, mener biologen, som oppdaget blomsten da hun så etter sopp.  

Foto: Siri Øiesvold

Biolog Siri Øiesvold fra Asker ble ganske overrasket da hun kom over en enslig blåveis i marka i helgen.

– Jeg har aldri sett blåveis på denne tiden før. Den må ha blitt lurt av været, sier biolog og lærer Siri Øiesvold, som la ut bildet på Facebook-profilen sin og fikk mange kommentarer. 

– Noen blir litt lei seg og tror det skyldes klimaforandringene, men det har jeg ingen holdepunkter for å tro, sier Øiesvold, som fant blåveisen på vei opp fra Kattås ved inngangen til Vestmarka.   

Først kaldt, så varmt

Øiesvold mener et par frostnetter med etterfølgende sol og varme, kan ha fått blåveisen til å tro det har vært vinter og så satt i gang blomstringen. 

– Jeg har sett etter på steder der det pleier å være blåveis, men ikke funnet noen flere. Der oppe har det nok vært kaldt nok, sier hun. 

Botaniker og universitetslektor ved Naturhistorisk museum, Kristina Bjureke, har lagt merke til at tilfeldige vårblomster dukker opp nå og da, men aldri hørt om blåveis i oktober. 

 – Jeg har registrert hvitveis, men ikke blåveis. Selv om det er uvanlig, er ikke dette unaturlig. Det skyldes antagelig en feilprogrammering i planten.  I naturen går det ikke alltid på skinner, sier biologen.

Lager knopper nå

Blåveisen anlegger alle sine knopper nå om høsten. Den har lodne begerblader som beskytter knoppene gjennom vinteren. 

 – Når den første vårsolen kommer, rekker dermed blåveisen å være først ute med blomster, sier Bjureke.  

– Kan tidlig blomstring skyldes klimaendringer?

– Nei, dette har skjedd tidligere og vil alltid skje. Vi kan ikke trekke slike slutninger på grunn av en stakkars liten blåveis. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.