1,6 millioner nordmenn oppgir i en undersøkelse at de skal ut og reise i pinsen.

5 prosent skal reise til utlandet, mens 21 prosent skal på hyttetur, viser undersøkelsen som Respons Analyse har gjennomført på vegne av Fremtind.

I tillegg svarer 13 prosent at de skal til et annet sted enn hytta innenlands, mens 61 prosent blir hjemme i pinsen.

– Du kan vente kø og kaos på fredag, så har du mulighet, bør du unngå å kjøre denne ettermiddagen, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind i en pressemelding.

Tall fra bompengeselskapet Fremtind Service viser at E18 Telemark har 30 prosent mer trafikk på fredag før pinse enn påfølgende fredag, mens E6 nordover har 18 prosent mer trafikk.

Da skal det ikke voldsomt mye til før det kan bli kø. Undersøkelsen viser også at vi bruker tiden i kø forskjellig. 40 prosent svarer at de spiser og drikker eller skifter musikk, mens en tredel av oss bruker køtiden på å synge.

– Men ikke la deg rive med så du glemmer trafikken, husk at ulykker også ofte skjer i kø, sier forsikringssjef Kjetil Nyborg i Sparebank 1 Østlandet.

Advarer mot glanekø

Gjennom Asker og Bærum var det god trafikk til pinsen i fjor.

Etter noen utfordringer i forbindelse med hendelser på E18 gjennom Asker og Bærum, gikk politiet ut i Budstikka og advarte mot glanekøer.

Skulle det oppstå ulykker på veiene, og man kjører forbi, har politiet følgende melding:

– Man må virkelig ikke stoppe dersom man kommer i motsatt kjørefelt. Kjør forbi og hold øynene på veien, påpeker operasjonsleder Gjermund Stokkli ved Oslo politidistrikt.