Skip to main content

Speilblank is skapte trøbbel for skiløpere på vei hjem

Lørdag var det speilblankt i bakkene fra parkeringsplassen på Franskleiv og ned mot Kattås og Tanum. Først i 17-tiden var det strødd såpass godt at bilistene hadde greit veigrep i nedoverbakken.

Lørdag var det speilblankt i bakkene fra parkeringsplassen på Franskleiv og ned mot Kattås og Tanum. Først i 17-tiden var det strødd såpass godt at bilistene hadde greit veigrep i nedoverbakken.

Foto: KNUT BJERKE

Etter et par kaotiske ettermiddagstimer i Vestmarkveien lørdag, ble det strødd nok sand og grus til at bilistene ikke skled i alle retninger.

I 17.30-tiden forteller veisjef Christian Strandenæs i Bærum kommune at det er to traktorer som strør strekningen mellom Kattås og parkeringsplassen på Franskleiv, men at noen sjåfører ikke tør å kjøre nedover.

– Da kommer ikke vi forbi og gjennom dem. Det er en ond sirkel, siden mange hundre mennesker har vært på ski. Beredskapsvakten strør over hele. Vi kaller ut maks strøing, fordi det begynner å fryse på. Nå går det fra plussføre til minusføre, og da blir det glatt. Det er i alle fall to strøtraktorer på stedet. Politiet har også vært der og sett, og de ser at noen få ikke tør å kjøre, forteller Strandenæs.

Han bekrefter at hovedproblemet er mellom Kattås og Vestmarksetra.

– Det har vært en kjempefin skidag, så har noen tatt det med ro. Da korker det seg bak, men vi har folk på stedet nå som strør.

Tomt for biler 

Klokken 18.00 opplyser Sandenæs at det er helt tomt for biler. 

– Plassen er strødd og alt er i orden, forteller han. 

De første meldingene om vanskelige kjøreforhold og biler som havnet i grøfta, kom i 15.30-tiden lørdag ettermiddag.

– Det er fullstendig kork, og lang kø av biler nedover samtidig som det slippes biler oppover fra Kattås, sier Budstikkas fotograf Knut Bjerke etter å ha brukt en halvtime på å kjøre 500 meter.

– Enten må kommunen komme og strø, eller så må politiet komme å sperre veien, sier Bjerke – uvitende om at han ble hørt av kommunens folk.

En annen tipser som har kontaktet Budstikka, sier han aldri har opplevd lignende.

– Det er speilblankt føre og mange irriterte skigåere. Veien er helt is, og det står bom stille. Jeg skjønner ikke hvorfor kommunen ikke har vært og strødd. Det er sikkert noen som kommer til å krasje, sier vedkommende.

– Det er speilblankt føre og mange irriterte skigåere, sier en Budstikka-tipser.

– Det er speilblankt føre og mange irriterte skigåere, sier en Budstikka-tipser.

Foto: BUDSTIKKA-TIPSER

Han tilføyer at det har vært en dag med fantastiske forhold i marka, og at antall biler tyder på en stor utfartsdag.

Strødd to ganger

Christian Strandenæs i Bærum kommune sier beredskapsvakten har vært i området allerede to ganger tidligere lørdag. 

– Vakten var på stedet i 06-tiden i morges, og igjen i 15-tiden på ettermiddagen. I nullføret er det store variasjoner, og nå skjedde endringene i løpet av en time. Når vi har ansvar for 50 mil med vei kan det bli glatt et sted. Det er beklagelig, sier han. 

Christian Strandenæs i Bærum kommune sier nullføre er vanskelig, da forholdene på veien raskt endrer seg.

Christian Strandenæs i Bærum kommune sier nullføre er vanskelig, da forholdene på veien raskt endrer seg. 

Foto: KARL BRAANAAS

– Er nullføre vanskelig? 

– Det er ofte et vanskelig føre. I det ene øyeblikket må vi strø, det neste må vi måke. Det er mye lettere når det enten er kaldt eller varmt, svarer Strandenæs. 

Dirigerer trafikken

I påvente av bedre kjøreforhold, tok flere privatpersoner tatt på seg rollen som trafikkdirigenter i bakken ved feristen og bussholdeplassen på Kattås.

– Det er den bakken som er problemet, der kan man kun kjøre på den siden av veien man bruker for å kjøre oppover, sier en sjåfør som har ringt Budstikka.

– De som dirigerer trafikken holder igjen biler som kommer nedover og sender vekselvis biler på vei oppover, sier han.

Klokken 17 var det liten bedring å spore. 

– Vi har stått bom stille på parkeringsplassen i 45 minutter. Det er ingen biler som slipper nedover mot Kattås og Tanum, forteller Anders Dybwad – som har vært på skitur med kona.

Han forteller at det ikke var antydning til kaos og trøbbel da de parkerte i 13-tiden lørdag.

En halvtime senere forteller Dybwad at strøtraktorenes innsats har hatt en viss suksess.

– Nå går det i alle fall sakte fremover, forteller han.

I 17-tiden var det full stopp i trafikken ut fra parkeringsplassen på Franskleiv. Anders Dybwad og kona har ikke rikket seg en meter ut fra området i løpet av 45 minutter.

I 17-tiden var det full stopp i trafikken ut fra parkeringsplassen på Franskleiv. Anders Dybwad og kona har ikke rikket seg en meter ut fra området i løpet av 45 minutter.

Foto: ANDERS DYBWAD

– Burde ha sett før

En annen innringer sier han har stått i kø ved den øverste parkeringsplassen i nesten halvannen time. På denne tiden har han kommet seg hundre meter fremover.

– Jeg skjønner det er kaos, men når Bærum kommune påstår de har vært her klokken 15, så hjelper ikke det på irritasjonen. Det er greit det kommer overraskende på, men dette burde de ha sett litt før, sier han. 

Innringeren forteller at parkeringsvakten ikke har tatt betalt, fordi bilene da må stoppe på det glatte føret på vei opp.

– Kommunen sier de har vært her med beredskapsbiler, men det har vært speilblankt og kaos lenge. Jeg har hørt de nå har stoppet all nedfart, og det vil ta tid før hele bakken fra Kattås er helt tømt så de kan strø opp og ned.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.