Skip to main content

Frp garanterer ikke lenger E18-støtte

Jon Georg Dale (Frp) har ivret for E18-utbygging i sin tid som samferdselsminister. Nå er situasjonen en annen, i kjølvannet av Frps regjerings-exit.

Foto: Knut Bjerke

E18-forkjemper, avtroppende samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp), erklærte at E18-prosjektet vestover ikke kan stanses. Nå kan hans eget parti komme til å felle nettopp ny E18.

Den nå avtroppende samferdselsministeren Jon Georg Dale (Frp) sa rett før jul at regjeringen sendte finansieringsplanen for E18 vest til Stortinget.

Og til Budstikka sa han tidligere i januar at «E18 vil bli bygget».

Grunnen til at Dale uttalte seg så skråsikkert om at E18-byggingen er at regjeringen da hadde flertall på Stortinget. Den trengte derfor ikke å ta hensyn til på Stortingets opposisjon eller denne vårens forhandlinger om Oslopakke 3.

Aftenposten skriver nå at Dales Frp, som nå har havnet i opposisjon, kan bli det partiet som stanser hele E18-prosjektet. 

– Frp er prinsipielt imot bompengefinansiering. Hvordan denne saken skal behandles, vil vi komme tilbake til litt senere i stortingsbehandlingen, sier Frps samferdselspolitiske talsmann på Stortinget, Morten Stordalen, til avisen.

Ap sentralt

Problemet er at det er lagt opp til at mesteparten av nye E18 skal finansieres med nettopp brukerbetaling i form av bompenger.

Ap kan imidlertid bli partiet på Stortinget som redder E18-prosjektet, ifølge Aftenposten.

Frp i Bærum ga i forbindelse med Frps regjerings-exit uttrykk for bekymring for E18s fremtid.

– Når vi ikke er i regjering vil bli mindre trykk på utbygging og samferdsel, det tror jeg kan gå utover fremdriften på E18. Når det er så stor usikkerhet rundt E18, og den største pådriveren i regjeringen går ut, får det konsekvenser, sa Frps formannskapsmedlem i Bærum, Torbjørn Espelien.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.