Fra Vestmarka til Tour de France: Slik ble Vegard Stake Laengen en toppsyklist

FOR TI ÅR SIDEN: Vegard Stake Laengen ble bitt    av sykkelbasillen da han startet i Asker Cykleklubb, og var allsidig både på landevei og i terrengsykling. Her er han underveis han terrengrittet Vestmarkrittet i 2007.

FOR TI ÅR SIDEN: Vegard Stake Laengen ble bitt av sykkelbasillen da han startet i Asker Cykleklubb, og var allsidig både på landevei og i terrengsykling. Her er han underveis han terrengrittet Vestmarkrittet i 2007. Foto:

Av

Asker Cykleklubb ga Vegard Stake Laengen lyst til å satse. Nå imponerer han på landeveien i verdens største etapperitt, Tour de France.

DEL

Etter å ha kommet i to brudd, samt vunnet pris som mest offensive rytter på etappe seks, kan man trygt si at Stake Laengen har satt sitt preg på rittet – på lignende måte som han har gjort i store ritt som Giro d’Italia og Vuelta de España tidligere.

Men før han ga seg i kast med de søreuropeiske veiene, syklet Stake Laengen hjemme i Asker. Først som terrengsyklist, og så på landevei.

Skryter av ACK

Det var da han ble en del av hjemmeklubben at han ble bitt av sykkelbasillen.

– Asker Cykleklubb har vært en bra klubb for meg. De hadde et bra opplegg da jeg var ung, og gjorde at jeg hadde lyst til å satse på sykkel, forteller Stake Laengen.

– Jeg er heldig som er fra Asker, som har en så bra klubb i nærmiljøet. Klubben var med på å gi meg stor interesse for sporten, fortsetter han.

LES OGSÅ: Stake Laengen syklet med smerter etter velt på monsteretappe

God matching

Stake Laengen er først og fremst et treningstalent – og er kommet dit han er selv om han begynte med sykkel senere enn mange andre.

– Hvis man sammenligner med andre proffsyklister startet jeg egentlig ganske sent. Det var vel egentlig først i 15-16-årsalderen, sier Stake Laengen.

– Men allerede fra mine ungdomsår fikk jeg bra matching. Vi hadde en norgescupgruppe som reiste rundt og deltok i ritt, fortsetter 28-åringen.

Norgescupen i sykkel er en samling av flere større ritt som går på ulike steder i landet.

– Da fikk vi det miljøet og den konkurransen vi trengte. Etter hvert fikk vi med lag i Ringerike Grand Prix, som er forløperen til det som i dag heter Tour of Norway. Det var bra av et klubblag å stille opp der, og da jeg ble lagt merke til i det rittet, var veien lagt inn til et kontinentallag, altså et lag rett under verdens beste, sier Stake Laengen.

LES OGSÅ: Laengen vant pris i Tour de France

Intervaller i Lierbakkene

En av Tour de France-etappene Stake Laengen gikk i brudd på, var regnet som årets tøffeste.

Der forserte rytterne syv kategoriserte stigninger, deriblant tre fjell som er såkalt «utenfor kategori» – det aller tøffeste som er.

Stake Laengen klatrer nemlig godt, selv om han ikke er fra det mest fjelltette området i verden.

– Nei, men det er en del bakker i Asker og Bærum for oss som sykler litt, ler han lett.

– Det blir jo en del lange turer på oss som trener aktivt på sykkel, så bakker finner vi. Men det er klart, det er jo ikke de høyeste fjellene i Asker og Bærum. Det er bakker opp til tre-fire kilometer, på det lengste, sier han.

Som ung, da han trente seg opp til å bli blant verdens beste, var det en lokal bakke som var favoritten.

– Jeg tilbragte mye tid i Lierbakkene da jeg var yngre. Jeg prøvde å unngå turer inn til Tryvann, fordi det er i Oslo, og der er det mye trafikk. Men i Lierbakkene har jeg hatt mange intervalløkter, forteller Stake Laengen.

– Det går an å bli god, selv om man ikke kommer fra et fjellrikt område. Det er bare å se på danskene, der er det mange gode, ler han.

Artikkeltags