Har ikke Asker kommune ansvar for alt som er fredet i kommunen?

Nå har det skjedd igjen: Deler av den fredede askealleen er utelatt når det gjelder stell og vedlikehold.

Det har vært både kommunesammenslåing, fylkessammenslåing og to år med korona, så våre byråkrater og andre har hatt mer enn nok gjøre. Men i år ble den fredede alleen pent beskåret ved kirken, Jansløkka skole og i Skustadgata.

Gamle Drammensvei gjennom Asker var hovedvei gjennom bygda siden 1663 – selve Kongeveien/Sølvveien til Kongsberg. Men da Otto Valstad døde på 1950-tallet og testamenterte sin eiendom til Asker kommune, ble han æret ved at den del av Gamle Drammensvei som går gjennom Kunstnerdalen, ble omdøpt til Otto Valstads vei – og veien mistet sin status.

Årene går, og alleen i Otto Valstads vei blir stadig mer pjuskete. Ved kontakt med kommunen har jeg alltid fått snakke med høflige, hyggelige mennesker, og noen lover å undersøke saken og ringe tilbake – og årene går.

I år fikk jeg vite at alleen i Otto Valstads vei står på privat grunn, så derfor blir ikke trærne stelt. Men de har nå stått der i mer enn 200 år, og de ble stelt – inntil for ti år siden.

Han jeg snakket med sist, sa det skyldtes politikerne som ikke bevilget nok penger. Det er trist at det er så stygt, og her går 17-mai-toget forbi – i år for første gang på lenge.

Nylig ble et fredet bjerketre i en privat hage i Arne Garborgs vei skadet av en anleggsmaskin, og da hadde kommunen folk til å se på og eventuelt utbedre skaden.

Det er bare 110 meter igjen av askealleen på sørsiden av Otto Valstads vei mellom nr. 28 og nr. 30. Trærne gror vilt, og løvkjerret mellom dem er en tett «skog» som tar lys og kraft fra askekallene og kaster lange skygger over naboene på nordsiden av veien.

Nylig var det et så stort arrangement på Asker museum, at parkeringsplassen var full og det sto parkerte biler langs hele Otto Valstads vei. Det var mange som fikk se den sørgelige alleen.

Det er en skam hvordan askealleen i Otto Valstads vei ser ut.