Etter vinterens skiturer er det deilig å fylle lungene med frisk sjøluft. Vi starter turen fra parkeringsplassen ved Vollenbukta hvor det koster 25 kroner å parkere. Ved parkeringsplassen ligger Oslofjordmuseet som tar for seg kystkulturen i Indre Oslofjord med fokus på friluftsliv og bruk av fritidsbåter.

Vollen var tidligere senter for blant annet båtbygging, handel, fiske, isskjæring, hagebruk og gartnervirksomhet. På slutten av 1800-tallet lå det tre store skipsverft her. De to kjente båtbyggerne Johan Anker og Christian Jensen hadde sitt vike i Vollen, og det var her Roald Amundsens polarskip «Maud» ble bygget av Jensen.

 

LES OGSÅ: Asker får et nytt stykke kyststi

Etter Vollen sentrum tar kyststien en omvei langs Slemmestadveien med Vollen Marina på høyre hånd hvor spesialiteten blant annet er enklere og mer miljøvennlig skrogvask av båter. Idet vi når bakketoppen, tar vi en avstikker ned mot sjøen på nærliggende odde, Koiatangen, hvor vi tar en stopp og nyter utsikten over fjorden.

 

Tilbake på kyststien følger vi leden mot fjorden via Sjøvollbukta, derfra gjennom et byggefelt med hvitmalte hus og via Slemmestadveien til furua ved gatekjøkkenet Furua. Det kjente landemerket furutreet ved Furua har blitt sagd ned, men en ny furu begynner å vokse seg stor.

Her er en annen vårtur i vannkanten: Fra Høvikodden til Kalvøya

Ved parkeringsplassen går vi ned mot Blakstadtangen og Asker Seilforenings lokaler i Blakstad bryggevei. Det blir litt kanossagang mellom alle båtene som venter på sjøsetting i påskedagene, før vi krysser Askerelven og passerer Blakstadbukta og Blakstad sykehus. I krysset mellom L.P. Wettres vei og Strandveien, med Vettre gård i nordvestlig retning, velger vi å ta stien et lite stykke langs sjøen hvor mor og barn i gamle dager ventet på de såkalte «pappabåtene».

Pappabåtene var spesielle avganger på lokalrutebåtene som tok arbeidende fedre fra byen til landet etter arbeidsdagens slutt. Stien leder oss så tilbake på samme vei som vi kom.

 

Vi velger imidlertid å ta en avstikker ved Asker Seilforening, ut på historiske Børsholmen som har betydd mye for norsk seilsport. Ikke minst takket være den legendariske Jan «Mattis» Mathiesen, som i 1945 stiftet Blakstad Seilforening som i dag er Asker Seilforening.

Her ble båttypen Andungen skapt, og med den et svært så aktivt seilermiljø. Mattis var også delaktig da Norges Seilforbund ble opprettet i 1970 og sentral da den første trenerutdanningen i seilforbundets regi ble etablert.

LES OGSÅ: Strandpromenade stengt på ubestemt tid

På Børsholmen ble det også etablert en teglverksfabrikk i 1897, med blant annet en 38 meter høy pipe som ble et landemerke for fjorden. I 1902 var imidlertid bedriften konkurs og i 1907 ble bygningen revet.

Etter avstikkeren til Børsholmen går returen tilbake til Slemmestadveien og samme vei vi kom. En avslutning på Vollen bakeri kan være en fin avslutning på turen.

Denne friske og vårlige kysttur ble på 9,7 kilometer.

God tur!