– Det var som om det falt glitter ned rundt oss, og synet av buen over skolen var jo helt fantastisk, sier Grete Aas Underland.
Underland er lærer på Jansløkka skole i Asker, som i dag kunne ta værfenomenet «iskrystallbue» i nærmere ettersyn.
– Buen var faktisk så nærme at elevene følte de kunne gå inntil den, forteller Underland, og legger til:
– Det som var ekstra fint var at vi kunne se både begynnelsen og enden av buen over et av skolebyggene våre.
Selv om Underland har vært lærer ved Jansløkka skole i over 11 år, er det første gang hun har sett værfenomenet slik det viste seg i dag.
FENOMEN I FJOR: Her er naturens eget kunstverk
Typisk vinterfenomen
Hos Meteorologisk institutt deler konsulent Jan Inge Hansen entusiasmen til lærere og elever ved Jansløkka skole.
– Det er absolutt ikke dagligdags, selv om jeg har sett tilsvarende bilder tidligere. De er like fine hver gang, sier Hansen, som forteller at det er et typisk vinterfenomen Askerbøringene har vært vitne til.
– Fenomenet oppstår når solstråler bryter gjennom iskrystallene i luften. Da får du en ring, den vanlige haloen, og to prikker på siden av solen som kalles bisol, eller sundog på engelsk. Den øverste buen blir gjerne omtalt som tangentbue, sier Hansen.
Meteorologen understreker at det altså ikke var en regnbue man så på Asker-himmelen i dag.
– Regnbuen oppstår når solstrålene brytes gjennom regndråper. Her brøt solstrålene gjennom iskrystaller, presiserer han.
Ifølge ham dukker værfenomenet oftest opp i januar og februar.
– Så lenge vi har en del kuldegrader kan man se dette værfenomenet. Akkurat i dag har buen trolig oppstått idet de lave tåkeskyene sprakk opp og ble borte, sier Hansen.
LES OGSÅ: Våknet til fire soler på én gang
Foreviget krystaller
Hans Christian Røgler fra Hvalstad var også blant dem som fikk foreviget værfenomenet til kamera.
– Det begynte med én ring mens solen flyttet på seg. Hele tiden var det et dryss i luften av krystaller fra oven, sier Røgler, som beskriver det hele som «fantastisk å se på nært hold».
– Så dukket plutselig bue nummer to opp før den ble helt rund. Det hele gikk forholdvis fort, kanskje på et kvarter, sier han.
Røgler, som la ut bildene sine på Facebook-gruppen «Alle kjenner alle i Asker», høstet umiddelbar stor respons på blinkskuddene.
– Kjempefine bilder. Ekstremt sjelden man ser to ringer, skriver meteorolog Kristian Gislefoss i kommentarfeltet.