Jakob Ingebrigtsen smadret den norske og nordiske rekorden på 1.500 meter da han sprang på 3.36,21 i Bærums storstue for friidrett. Nå kan det også vise seg at det var et verdensrekordløp. Tiden var 16 hundredeler bak tiden Samuel Teferas satte i januar, men nå viser det seg at etiopierens løp ikke blir godkjent som verdensrekord fordi det ikke var dopingkontroll etter løpet.

– Jeg kan bekrefte at rekorden ikke ble ratifisert, fordi det ikke var noen dopingkontroll på konkurransedagen, skriver Jon Mulkeen i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) til VG.

Generalsekretær I Norges Fri-idrettsforbund, Kjetil Hildeskor, sier han regner med at Ingebrigtsens løp i Bærum Idrettspark blir godkjent som verdensrekord.

LES OGSÅ: Karsten Warholm: – Jeg elsker å løpe på Rud

Lavtrykk slo inn

1.500-meteren var ikke det eneste rekordløpet i idrettsparken søndag. Karoline Bjerkeli Grøvdal slettet Ingrid Kristiansens norgesrekord fra 1985 på 3.000 meter, Filip Ingebrigtsen slo broren Henriks banerekord på 3.000 meter og Karsten Warholm løp på den nest raskeste tiden på 400 meter i Europa i år.

De kan ha fått litt hjelp av været søndag. Værstatistikker Bernt Lie på Dønski, forteller at det var et markant fall i lufttrykket i området i tidsrommet hvor Nordenkampen ble arrangert.

Lie forteller til Budstikka at lufttrykket søndag ettermiddag falt slik at det tilsvarte at Ingebrigtsen og de andre løp i en høyde på mellom 400 og 500 meter over havet. Bærum Idrettspark ligger 50 meter over havet.

- Sånt er reelt

Sportslig leder i Tyrving, Jo Nesse, vil ikke se bort fra at det kan ha vært gunstig.

- Vi har antagelig Norges beste friidrettsdekke i hallen, det er veldig anerkjent og antagelig det raskeste i landet, sier han og legger til at det er et kjent fenomen i skøyter at hvis det blir lavtrykk ute så blir det bedre tider inne. 

- Sånt er reelt. Når vi snakker om verdensrekorder så snakker vi om små marginer. Jakob er person som flytter målestokken litt. Friidrett er noe alle i verden driver med og verdensrekordene holder et høyt nivå, sier Nesse og påpeker at på et så høyt nivå kan marginer som tynnere luft spille en rolle.

Nesse sier Ingebrigtsens 1.500-meter var et fantastisk løp og at han var litt overrasket over at han løp så raskt.

- Han kom rett fra en måneds treningsleir. Det var imponerende og viser at han har masse å gå på.

Nordenkampen i BIP-hallen

Karoline Bjerkeli Grøvdal slo Ingrid Kristiansens norske rekord på 3.000 meter fra 1985. Tiden ble 8.44,68.

Filip Ingebrigtsen slo broren Henriks banerekord på 3.000 meter og sprang på 7.49,73.

Jakob Ingrigtsen vant 1.500 meter på 3.36,21 - norsk og nordisk rekord. 

Svenske Melker Svärd Jackobsson hoppet 5,82 meter i stavsprang.

Janick Klausen fra Danmark hoppet 2,20 i høyde.

Mari Drabløs fra Tyrving løp på 56,24 på 400 meter.

Elisabeth Rosvold fra Asker støtte 11,89 i kule og Sondre A. Høyland fra Tyrving 13.38.

Les om Tyrvinglekene i morgendagens UngSport. Se bildeserier på budstikka.no.

Bildeserie

Se bildene fra stjernespekkede Nordenkampen