Krangler om millionkrav etter flomskader

FLOMMET OVER: Tore Adamsen er leder for vann og avløp i Asker. Her er han ved stedet hvor kulverten ikke klarte å ta unna regnvannet og fant veien ned i parkeringskjelleren hos Skeidar i bakgrunnen.

FLOMMET OVER: Tore Adamsen er leder for vann og avløp i Asker. Her er han ved stedet hvor kulverten ikke klarte å ta unna regnvannet og fant veien ned i parkeringskjelleren hos Skeidar i bakgrunnen. Foto:

Regnværet 6. august i fjor var så ekstraordinært at Asker og Bærum fritar seg fra ansvaret for å dekke erstatningskravene som flommer inn fra skadelidende.

DEL

En rørkulvert mellom Skeidar og Holmen turnhall i Asker måtte gi tapt for vannmassene, og vannet fant nye veier.

Det endte i parkeringskjelleren hos Skeidar, hvor det gjorde stor skade.

LES MER: Mener regngrense er utdatert 

Bygget, som eies av Storebrand eiendom, er forsikret i Gjensidige, og nå har Gjensidige sendt et såkalt regresskrav til Asker kommune.

Gjensidige peker på at risten foran kulverten var tett. Selskapet mener at kommunen ikke har vedlikeholdt anlegget godt nok, og derfor er ansvarlig for skadene, taksert til 1,9 millioner kroner.

Bildeserie

Se bildene fra vannkaoset

VÅT TUR: Fredrik Dinger og hunden Timmy hadde en våt tur midt på dagen lørdag.

Det mener ikke Asker kommune.

Tiltaksplan i februar

– Den tette risten ble etter hvert fjernet, men likevel hadde ikke røret kapasitet nok til å ta unna vannet. Nå er vi i ferd med å evaluere hendelsen og vil lage en tiltaksplan for hva vi må gjøre på det offentlige nettet på kort og på lang sikt. Rapporten kommer i februar, sier Tore Adamsen som er leder for vann og avløp i Asker kommune.

LES OGSÅ:

– Det mest ekstreme jeg har opplevd på 35 år som bilberger

Asker skiller kloakk og regnvann – i teorien

Force majeure

– Når det gjelder kravet fra Gjensidige, gjør vi som med andre tilsvarende krav; vi avviser dem og viser til den ekstraordinære situasjonen som oppsto, sier Adamsen.

– Ifølge NVE er regnvær av denne typen med over 50 millimeter på to timer så sjelden at det har et gjentagelsesintervall på 200 år. Nedbør med et gjentagelsesintervall på mer enn 50 år må anses å være en «force majeure»- situasjon. Da er kommunen ikke objektivt ansvarlig for skader som oppstår, sier Tore Adamsen.

LES MER: På én dag i august ble det meldt inn 2.000 flomskader i Asker og Bærum: – Det kan jo ikke komme igjen, dette her

Blankt nei fra Bærum

– Betyr det at Skeidars forsikringsselskap må dekke skadene?

– Vi har videresendt saken til vårt forsikringsselskap Protector, og i slike tilfeller gjør selskapene en avtale om å dekke slike skader. Vi kan ikke dimensjonere anleggene for 200-årsnedbør. I slike tilfeller har vi ingen mulighet til å holde bekkeristene åpne, og kapasiteten går ikke opp til mer enn 50-årsflom, sier Adamsen.

Bærum har også avvist alle regresskrav med samme begrunnelse som Asker, opplyser tjenesteleder for vann og avløp, Knut Bjarne Sætre.

– Vi bruker energien på tiltak som skal bedre systemet, sier Sætre.

LES OGSÅ: Fikk sin splitter nye bil ødelagt av flomvann

Artikkeltags