Dette er Budstikkas lederartikkel onsdag 30. september 2015.
Høstens valgresultat legges til grunn når verv og posisjoner skal fordeles. Selvsagt bør forskyvninger i velgeroppslutningen også vise seg i tildelingen av viktige verv.
Mange mener at det som nå skjer i Bergen, der Kristelig Folkeparti velger byrådssamarbeid med Arbeiderpartiet, gir rikspolitiske signaler.
Slik vil det også være med resultatet i Asker og Bærum, landets største og mest sentrale Høyre-kommuner. Det er ikke rikspolitisk likegyldig hvordan partiene lokalt finner hverandre.
Frem til nå er én ting klart, Venstre blir ikke flertallsgrunnlaget i hverken Asker eller Bærum. Forhandlinger om makt og posisjoner har strandet.
Les også: Venstre brøt forhandlinger med Høyre i Bærum
Les også: Venstre hopper av Asker-forhandlingene
Les også: – Venstre fikk et raust tilbud
Dermed blir det naturlig for Høyre å se mot Fremskrittspartiet for å finne fordelingsnøkler og posisjoner de kommende fire år.
Om dette veivalget gagner Høyre på lang sikt, vil nok mange være usikre på. Årets valg ble på mange måter også en meningsmåling om Regjeringen Solberg. Den falt ikke heldig ut for hverken Høyre eller Fremskrittspartiet. Begge partier fikk tilbakegang ved valget. Mest juling fikk Fremskrittspartiet.
I Asker og Bærum er KrF et miniparti. Med 2,6 prosent i Bærum og 2,9 prosent i Asker har de plassert seg langt nede på listen, på linje med Rødt, Pensjonistpartiet og Senterpartiet. Det gir lite kraft til forhandlinger.
Venstre derimot, ble det nest største ikke-sosialistiske partiet i begge kommuner. 9,7 prosent i Bærum, 8,0 prosent i Asker. Begge steder foran Høyres regjeringspartner Frp.
Derfor er det slik at et samarbeid mellom Høyre og Venstre vil gi et solid flertall i begge kommuner. Sentrum i norsk politikk har alltid hatt mye politisk makt i forhold til stemmetall. Det vil det fortsette å ha.
Og det har Arbeiderpartiet, anført av Jonas Gahr Støre, forstått. Han dreier sitt parti mot sentrum. Riktignok ved å kurtisere KrF og gå i allianse med dette partiet i blant annet Bergen. Det som skjer i Bergen i dag, kan fort bli grunnmuren i nye samarbeidskoalisjoner etter neste stortingsvalg.
Les flere meninger og debattinnlegg her
Høyre må passe seg for ikke å bli isolert sammen med Frp. Det kan bety en ny ørkenvandring som opposisjonsparti.
Derfor bør Høyre både i Asker og Bærum lete etter en bredere plattform enn bare å finne frem til samarbeid med Frp.
Vi tror det er uheldig å skyve en av vinnerne i høstens valg fra seg. Samarbeid med Venstre hadde også vært et solid signal til Høyres ledelse om hvor partiet må beholde gode samarbeidsrelasjoner.
Det trenger ikke være motsetninger mellom et godt forhold til Venstre og fortsatt politisk samarbeid med Fremskrittspartiet.
Dette er Budstikkas lederartikkel onsdag 30. september 2015.