Lørdag 16. oktober 2010, klokken 14.50, fikk Erik Berg et problem i fanget. Et dyrt problem.

I strålende solskinn på Notodden klarte Asker fotballs A-lag å sikre opprykk til 1. divisjon – daværende Adeccoligaen. Erik Berg var styreleder for Asker fotball herrer. Etter 3-1-seieren ble klubben han ledet stilt overfor fotballforbundets krav til en 1. divisjonsarena.

Og de pengene hadde ikke Asker fotball.

BAKGRUNN: Conradi reiste rundt på business class – leverte ikke reiseregning

Kommunen la ut

Påfølgende mandag møtte Berg ordfører Lene Conradi på Føyka. Tema: Fremtiden for klubben og arenaen etter opprykket.

– Det er ensbetydende med store kostnader. Vi har ikke helt oversikt, og har heller ikke finregnet alt per dato, men tror kostnadene vil ligge på over 10 millioner kroner, sa ordfører Lene Conradi til Budstikka dagen etter at opprykket var sikret. Hun la til:

– Det er innlysende at slike summer faller på kommunen.

LES OGSÅ:

Reglene er til for å følges – av alle (kommentar)

Toppverv i det stille

Borddame på banketten

Helgen etter var det opprykksfest i Asker og festmiddag på rådhuset. Ordfører Conradi hadde fotballeder Erik Berg til bords. Et av temaene de snakket om var alt annet enn fotballrelatert: Muligheten for Conradi å bli medlem av en rådgivende forsamling for FNs visegeneralsekretær i bosettingsspørsmål.

For i det daglige var Erik Berg spesialrådgiver i Utenriksdepartementet:

– Mitt hovedansvar var FNs bosettingsprogram UN-Habitat, sier Berg.

– Jeg anbefalte henne sterkt å bruke tid på å vurdere medlemskapet, sier den nå pensjonerte UD-rådgiveren.

Selv om Lene Conradi manglet erfaring fra internasjonalt arbeid, mente Berg at Conradi kunne egne seg for personlig verv i FN-organisasjonen med hovedsete i den kenyanske hovedstaden Nairobi.

– Jeg var veldig imponert over hvordan hun håndterte dialogen med fotballen, blant annet rundt spørsmålet om utviklingen av Føyka, sier Berg.

Han sier at det ikke er noen kobling mellom Conradis håndtering av Føyka-utvikling og vervet i FN som Conradi ble tilbudt etterpå.

– Jeg ville forholdt meg på nøyaktig samme måte til en hvilken som helst norsk ordfører med interesse for internasjonalt arbeid, sier Berg.

LES MER:

Ble med som rådgiverens rådgiver

Conradi: – Sånn vi har løst det 

– Kunne gitt betydelig gevinst

Ett år senere kom den formelle invitasjonen til Conradi fra visegeneralsekretær i FN Joan Clos. I juni 2012 takket Conradi formelt «ja» til vervet. I august samme år var vervet spikret.

På alle brev som omhandler invitasjonen, står Erik Berg som mottager av kopi. Selv benekter han i dag at han har bidratt aktivt overfor FN for at Conradi skulle få vervet. Berg mener Conradis verv kunne gitt betydelig gevinst for Asker kommune.

Han mener det er på sin plass å utfordre ordføreren på hva Asker kommune har gjort for å utvikle en internasjonal profil, og hva hennes FN-verv har utløst av internasjonalt samarbeid.

– Internasjonalt arbeid handler om mer enn årlig tur til FN-møter i Nairobi, sier Berg.