Skip to main content

Slik stemte elevene i skolevalget

Skolevalget ved Sandvika vgs i 2019 var populært blant skolens elever. 

Foto: Karl Braanaas

Som i resten av landet kommer MDG ut som den store vinneren av skolevalget i Asker og Bærum. Venstre er nest størst. 

Se resultatene fra skolevalget her. 

Ved de fleste videregående skolene i Asker og Bærum har MDG den største økningen i antall stemmer. 

Ved Valler og Rosenvilde vgs har MDG en økning på 18,7 og 18,2 prosentpoeng. 

Både Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti har en nedgang. 

Stort steg for Venstre

På Dønski har arbeiderpartiet en nedgang på 15,9 prosentpoeng fra forrige skolevalg, mens Venstre har den største økningen med 16 prosentpoeng. 

I både Asker og Bærum har Venstre blitt det nest største partiet. Med 19,5 prosent av stemmene i Bærum kommune, puster de nå Høyre i nakken. 

3. kandidat i Bærum Venstre, Johan Malvik, synes økningen er helt fantastisk. 

– Dette sier litt om hvilken retning ungdommen i Asker og Bærum vil at kommunene skal ta. 

Han tror det er flere grunner til at skolevalget har gått så bra for Venstre. 

– Jeg tror en av grunnene kan være fordi klima har vært mye på dagsorden, og Venstre har vært veldig tydelig i klimadebatten. I tillegg har vi andre saker som den liberale ruspolitikken, samt bedre dyrevelferd og en friere skole, avslutter Malvik. 

På Stabekk vgs har SV en nedgang på 8,4 prosentpoeng. Høyre har fått flest stemmer, men har en dårligere økning enn både FrP og MDG.

Rødt får en økning fra sist skolevalg på 10,7 prosentpoeng på Bleiker vgs - de er der tredje største parti blant skoleelevene. 

– Vår generasjonssak

Da Budstikka besøkte skoledebatten på Sandvika vgs i slutten av forrige uke, var klima og miljø og psykisk helse blant ungdom de to temaene som var valgt til debatten. Dette var det elevene selv som bestemte. 

SVs 2.-kandidat til fylkestingsvalget i Viken, Balder Alvær Olafsen, opplyste at han tror klima og miljø er et populært tema fordi dette er de unges generasjonskamp. Psykisk helse blant unge er også viktigere enn før. 

– Unge har aldri vært mer stresset enn de er i dag. De siste seks årene har motivasjonen blant elevene dalt, og det er flere som ikke skjønner hvorfor de er på skolen, forteller Olafsen. 

Gymsalen på Sandvika videregående var stappfull av elever. Flertallet hadde øynene rettet mot debatt-panelet, og ikke på mobilen. 

F.v.: Josefine Lund Blomstrand, Alva Johansen, Camilla Fougner, Helene Slettedal og Handa Kereem. Jentene hadde tatt plass på første rad da skoledebatten fant sted på Sandvika vgs.

Foto: Karl Braanaas

Josefine Lund Blomstrand, Alva Johansen, Camilla Fougner, Helene Slettedal og Handa Kereem fulgte debatten nøye.

De forteller at det er en økning blant politisk interesserte elever. De er derimot ikke sikre på om det er politikk generelt eller disse to temaene som vekket interessen.

– Dette er to veldig viktige temaer, og jeg tror disse engasjerer mest fordi det dreier seg om oss, forteller Kereem.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.