Skip to main content

Rødgrønt flertall i skolevalget

Thilde Marie Børsum, leder i Bærum Ap, oppfordrer resten av velgerne i Akershus til å følge elevenes eksempel i skolevalget.

Thilde Marie Børsum, leder i Bærum Ap, oppfordrer resten av velgerne i Akershus til å følge elevenes eksempel i skolevalget. 

Foto: KARL BRAANAAS

Resultatet fra skolevalget i Asker og Bærum viser kraftig fremgang for SV og Venstre.

Se resultater fra hver enkelt skole nederst i saken.

Det ble rødgrønt flertall i Akershus. Arbeiderpartiet er fortsatt størst, men gapet mellom Ap og Høyre har minsket. Ap fikk 22,2 prosent i år mot 24,9 prosent i 2019. Høyre går frem fra 15,3 prosent i 2019 til 17,5 i år. 

– Jeg håper resten av velgerne i Akershus følger elevenes eksempel. Nå er det vår jobb å stå på hver eneste time de siste seks dagene for å sikre et regjeringsskifte, sier Thilde Marie Børsum, leder av Bærum Arbeiderparti.

Leder av Asker Unge Høyre, Vanessa Vetterstad Nystedt, er fornøyd med resultatet fra borgerlig side. Hun lar seg ikke skremme av at Ap er størst.

– Ap har alltid gjort det greit i skolevalg, men det betyr ikke nødvendigvis at det gir et nøyaktig bilde på det kommende stortingsvalget. Vi ser at det er lav valgdeltagelse ved flere skoler. Det viser at det fortsatt kan skje ting, sier Nystedt.

– Ikke perfekt mål

– Skolevalget viser og bekrefter at det blåser en rødgrønn vind, sier valgforsker Bernt Aardal fra Bærums Verk.

Venstre og SV går kraftig frem i skolevalget, mens MDG er den store valgtaperen.

Aardal forklarer at skolevalget ikke alltid er en nøyaktig pekepinn for hva man kan forvente i stortingsvalget.

Valgforsker Bernt Aardal.

Valgforsker Bernt Aardal.

FOTO: PRIVAT

– Det er ikke et perfekt mål på hvem som blir valgvinnerne, i noen valg har det vært ganske store avvik. Men ved enkelte valg har det vist seg at skolevalget plukker opp strømningene vi ser ellers. Det avhenger av hvor mange av de unge som har og bruker stemmeretten sin, påpeker Aardal.

Overrasker

– At SV gjør det såpass bra, stemmer for så vidt med det vi har sett i de ordinære målingene. Sånn sett overrasker Venstre, da de ligger bedre an i skolevalget enn ved de ordinære målingene, til tross for at de har gått opp der og. Så det kan bidra til at Venstre kommer over sperregrensen, sier Aardal. 

Kulturminister Abid Raja (V) er godt fornøyd med resultatet fra Akershus.

– Det er helt utrolig hva Akershus Venstre og særlig Asker og Bærum Unge Venstre har fått til. Resultatene viser at Venstre er nest størst i fylket, jubler statsråden.

Likevel tar han ingenting for gitt en uke før stortingsvalget.

– Tidligere har vi fått over 10 prosent ved skolevalg i Akershus, men likevel endt så vidt over sperregrensen. Det er viktig å huske at det er stor forskjell mellom skolevalg og stortingsvalg. Vi trenger hver eneste stemme for å komme over sperregrensen, understreker Raja.

Her kan du se resultatene fra de lokale skolene (eksterne lenker):

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.