Skip to main content

Høyeste valgdeltagelse siden 1995 i Bærum

Her ser vi fra valglokalet på Hundsund ungdomsskole.

Foto: Karl Braanaas

Valgdeltagelsen økte både i Asker og Bærum ved årets kommunevalg

Det viser tall fra valgdeltagelse.no og Statistisk sentralbyrå. I Bærum må vi helt tilbake til 1995 for å finne høyere valgdeltagelse, mens valgdeltagelsen er den høyeste i Asker siden 2011. Her er vel og merke 2019-deltagelsen inkludert Røyken og Hurum.

–Vi ser en lignende tendens for landet som helhet også. Det interessante er om vi kan ha sett en økt valgdeltagelse særlig blant ungdom, sier valgekspert Bernt Aardal.

Mobilisert flere yngre

Han viser til at Miljøpartiet De Grønne (MDG) har en markant fremgang i Asker og Bærum.

– Vi vet at klimapolitikken i større grad fenger de yngre enn de eldre, og MDG har blant de yngste velgerne. Klimaspørsmålet kan ha mobilisert folk til å bruke stemmeretten, påpeker Bærums Verk-mannen.

Aardal viser til at valget i 1989 også var et klimavalg.

– Da så vi at forskjellen mellom de aller yngste og de eldste velgerne ble mye mindre når det gjaldt valgdeltagelse, sier han.

Aardal utelukker heller ikke at bompengediskusjonen kan ha mobilisert i Asker og Bærum, selv om bompengepartiet ikke stilte liste der.

– De kan ha brukt stemmene sine på andre partiet, Frp gjør det rimelig bra sammenlignet med forrige kommunevalg. Det kan også ha mobilisert folk til å stemme MDG, mener valgforskeren.

– Mobiliseringsvalg

Han får støtte i antagelsene fra Øyvind Kleven i Statistisk sentralbyrå.

– Det kan se ut som om dette har vært et mobiliseringsvalg. Det kan være de klare frontene med klima og bompenger som har skapt engasjement, sier Kleven.

Samtidig peker han på at valgdeltagelsen er beskjeden sammenlignet med stortingsvalg.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.