Skip to main content

Forhåndsstemmene er talt opp: MDG og Sp frem – Høyre holder stand

– Jeg er målløs, det er dette vi drømte om. Bærums befolkning må bli grønnere, sier Nikki Schei, Bærums 1. kandidat i MDG. Her fra valgvaken i Sandvika mandag kveld, med 2. kandidat i Bærum - Signe Bakke Sølberg Johannessen og 1. kandidat i Asker MDG helt til høyre - Hanne Lisa Matt.

– Jeg er målløs, det er dette vi drømte om. Bærums befolkning må bli grønnere, sier Nikki Schei, Bærums 1. kandidat i MDG. Her fra valgvaken i Sandvika mandag kveld, med 2. kandidat i Bærum - Signe Bakke Sølberg Johannessen og 1. kandidat i Asker MDG helt til høyre - Hanne Lisa Matt. 

Foto: Knut Bjerke

MDG og Senterpartiet kan juble, mens Høyre har grepet om ordførerposten, viser forhåndsstemmene i Asker og Bærum.

Rekordmange – nesten 50.000 – har avgitt forhåndsstemmer i Asker og Bærum til kommune- og fylkestingsvalget. Over 33.000 i Bærum, 16.000 i Asker, Røyken og Hurum. 

I Bærum utgjør dette hele 34,32 prosent av de stemmeberettigede. Kun åtte andre kommuner i Norge har en høyere andel. I Asker utgjør forhåndsstemmene i overkant av 22 prosent av stemmene, 60 prosent flere enn ved forrige kommunevalg. Tallene gir derfor en indikasjon på utfallet av valgresultatet i nye Asker og Bærum.

– Tallene i Asker og Bærum ligner på de nasjonale trendene. Det er tilbakegang for regjeringspartiene og Arbeiderpartiet, og fremgang for flere av de små partiene. Slike tall ser vi over hele landet, vi ser det samme i andre europeiske land, sier Peter Egge Langsæther ved Institutt for Statsvitenskap.

– Det er også slik at en del velgere bruker lokalvalget til å uttrykke misnøye med den sittende regjeringen. Da burde kanskje Arbeiderpartiet kunne tjene på å sitte i opposisjon, men det har ikke skjedd. Samtidig har meningsmålingene vist nedgang for Arbeiderpartiet, slik at det ikke er noe sjokk at de har gått tilbake, fortsetter Langsæther.

Grønn vind 

Både Miljøpartiet de Grønne (MDG) og Senterpartiet (Sp) har ligget an til å bli nasjonale valgvinnere, og partiene gjør klar fremgang i forhold til valgresultatet i 2015 i både Bærum og Asker.

– Jeg er målløs, sier Nikki Schei, 1. kandidat i MDG Bærum. 

- Det er dette vi drømte om. Bærums befolkning må bli grønnere, det kan vi nå med 40 prosent oppgang, sier Schei. 

- Folk vil ha handling, nå har vi et mandat som kan pushe på klima- og miljøpolitikk, sier Hanne Lisa Matt, Askers 1. kandidat til Budstikka.

I Asker får MDG 10,6 prosent av forhåndsstemmene. Det er en fremgang på 4,6 prosentpoeng fra valgresultatet i 2015 og en fremgang på 3,2 prosentpoeng i forhold til forhåndsstemmene.

Senterpartiet er den andre store valgvinneren med 5,6 prosent av forhåndsstemmene, en fremgang på 3,7 prosentpoeng fra kommunevalget og 4 prosentpoeng fra forhåndsstemmene i 2015.

Fra Miljøpartiet de Grønnes (MDG) valgvake i Sandvika. Her blir 2. kandidat i Asker MDG, Helge Haugen (til venstre) ønsket velkommen av listetopp Nikki Schei i Bærum.

Fra Miljøpartiet de Grønnes (MDG) valgvake i Sandvika. Her blir 2. kandidat i Asker MDG, Helge Haugen (til venstre) ønsket velkommen av listetopp Nikki Schei i Bærum.

Foto: Knut Bjerke

Også Asker SV kan få en hyggelig valgkveld, etter å ha oppnådd 4,73 prosent av forhåndsstemmene.

 
 
Odvar Igland og Elise Marie T. Rødby er Askers 1. og 2. kandidat i Senterpartiet.

Odvar Igland og Elise Marie T. Rødby er Askers 1. og 2. kandidat i Senterpartiet. 

 

I Bærum får MDG 10,4 prosent av forhåndsstemmene, en fremgang på 4,2 prosentpoeng fra valgresultatet i 2015. Også i Bærum går Sp frem sammenlignet med 2015-resultatet. Her viser forhåndsstemmene en oppslutning på 3,3 prosent, 2,1 prosentprosent opp fra 2015.

– Pleier å få større enn forhåndsstemmene

Odvar Igland, Sps 1.kandidat i Asker sitter ved et bord midt i lokalet sammen med partivenner fra Asker. Vi er i Ingeniørenes Hus i Oslo, hvor Sp holder valgvake. Det er høy stemning når det telles ned til offentliggjøring av forhåndsstemmene. Jubelen bryter løs når Sp får over 12 prosent på landsbasis. Og 5,6 prosent i Asker er mer enn hva Igland hadde turt å håpe på.

- Vi trengte over 4,5 prosent for å få tre inn. Det gjør vi nå, sier Igland.

Han påpeker at Sp pleier å få flere stemmer enn det forhåndsstemmene pleier å vise. 

Venstre håper på endring

På forhåndsstemmene har Venstre en tilbakegang på på 2,3 prosentpoeng i forhold til forrige kommunevalg. Venstres 1. kandidat i Bærum, Eirik T. Bøe sier dette om forhåndsstemmene.

– Landsprognosene er litt under hva vi hadde håpet på. Målingene for Bærum er også under forventning. Vi forventer at dette vil endre seg i løpet av kvelden, sier Bøe etter å ha fått forhåndsstemmene.

Fremskrittspartiet går frem med 0,6 prosentpoeng fra 2015.

– Vi håper velgerne har fått med seg våre budskap og at vi holder stand når alt er ferdig opptalt, sier Frps 1. kandidat i Bærum, Torbjørn Espelien, som gjerne vil fortsette samarbeidet med Høyre også i neste periode.

KrF som også har samarbeidet med Høyre i denne perioden går tilbake med 0,9 prosentpoeng og vil havne på 2,6 prosent hvis forhåndsstemmene slår til.

Stor nedtur for Ap og Venstre

Arbeiderpartiet ligger an til å bli den store taperen i begge kommuner, om valgresultatet ender i nærheten av forhåndsstemmene.

Arbeiderpartiet i Asker og ordførerkandidat Ivar Granum får kun 15,6 prosent av forhåndsstemmene. Det er en nedgang på hele 6,1 prosentpoeng - både i forhold til forhåndsstemmene og valgresultatet.

I Bærum får partiet 14,4 prosent av forhåndsstemmene, en nedgang på 5,7 prosentpoeng.

For Venstres del risikerer partiet nesten å bli halvert i forhold til posisjonen i dagens Asker. De får kun 4,4 prosent. Ved kommunevalget i 2015 fikk partiet 8,1 prosent oppslutning. Venstres håp er at de ved forrige valg gjorde det vesentlig bedre på valgdagen enn forhåndsstemmene, der de fikk 6 prosent.

I Bærum faller Venstre med 2,3 prosentpoeng, til 7,4 prosent.

Fremskrittspartiet registrerer en tilbakegang i Asker. De fikk 8 prosent av forhåndsstemmene, og vil med det gå tilbake 0,9 prosentpoeng i forhold til valgresultatet. Men ved forrige valg fikk Frp vesentlig flere forhåndsstemmer enn det endelige valgresultatet, og partiet går 1,8 prosentpoeng tilbake i forhold til forhåndsstemmene.

I Bærum får Frp en liten oppgang på 0,6 prosentpoeng.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.