Skip to main content

Endelig valg for Atib (29)

Atib Ahmed trives godt i Asker. Som førstegangsvelger i sitt nye hjemland valgte han, som mange andre, å forhåndsstemme før helgen.

FOTO: TRINE JØDAL

Atib Ahmed har lenge sett frem til å stemme. For der han vokste opp var det ingen selvfølge.

– Selvfølgelig skal jeg stemme. Det har jeg sett frem til helt siden jeg fikk oppholdstillatelse i Norge, smiler Atib Ahmed.

29-åringen har bodd i Asker i snart tre år. Før det bodde han i asylmottak i Alta, etter at han flyktet fra et borgerkrigsherjet Sudan. Det afrikanske landet gjennomførte nylig det første flerpartivalget på 24 år. President Omar Hassan al-Bashir er utropt til vinner, Han er ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for krigsforbrytelser i Darfur.

– Demokrati og frie valg er det jeg setter aller mest pris på her i Norge, påpeker Atib.

Navn: Atib Ahmed. 

Alder: 29. 

Bor: Heggedal.

Han har satt seg godt inn i det norske valgsystemer og skal stemme både i kommune- og fylkesvalget.

– Jeg har forhåndsstemt. Det er fint å være ferdig med det, så blir det ikke så mye stress på selve valgdagen, sier Atib.

29-åringen er opptatt av mange saker. Men aller viktigst er at alle innbyggerne i Asker skal ha det bra.

– Det sier alle partiene at de også mener. Så det var litt vanskelig å finne ut hvilket parti jeg skulle stemme på, innrømmer han.

I en serie mot valget skal vi snakke med folk i Asker og Bærum om hvorfor de skal bruke stemmeretten sin ved valget 9. september

Skal bli bussjåfør

Atib Ahmed er en av flere flyktninger som har utdannet seg som bussjåfør, i regi av voksenopplæringssenteret i Bærum og Statens vegvesen. Men han får ikke jobb før han har bodd fire år i Norge. Hjemme i Sudan studerte han statsvitenskap, men eksamenspapirene fra hjemlandet har han ikke tilgang til, siden han ikke kan reise hjem og hente dem.

– Det blir fint å begynne å jobbe på full tid. I mellomtiden går jeg på kveldsskole for å lære meg enda bedre norsk, forteller Atib, som bor i Heggedal sammen med kona og deres datter Lina på ti måneder.

(Det som er uthevet, er valget.)

Bil eller kollektivt.

Marka eller stranden.

Ny E18 eller bygg heller ut togtilbudet.

Søndagsåpent eller søndagsstengt.

Penger eller fritid.

Ja til iPad/chromebook i skolen eller nei til iPad/chromebook i skolen.

Enebolig eller leilighet.

Offentlig eller privat.

Tett eller spredt.

Bompenger eller finansiert av staten.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.