Skip to main content

Endelig valg for Atib (29)

Atib Ahmed trives godt i Asker. Som førstegangsvelger i sitt nye hjemland valgte han, som mange andre, å forhåndsstemme før helgen.

Atib Ahmed trives godt i Asker. Som førstegangsvelger i sitt nye hjemland valgte han, som mange andre, å forhåndsstemme før helgen.

FOTO: TRINE JØDAL

Atib Ahmed har lenge sett frem til å stemme. For der han vokste opp var det ingen selvfølge.

– Selvfølgelig skal jeg stemme. Det har jeg sett frem til helt siden jeg fikk oppholdstillatelse i Norge, smiler Atib Ahmed.

29-åringen har bodd i Asker i snart tre år. Før det bodde han i asylmottak i Alta, etter at han flyktet fra et borgerkrigsherjet Sudan. Det afrikanske landet gjennomførte nylig det første flerpartivalget på 24 år. President Omar Hassan al-Bashir er utropt til vinner, Han er ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for krigsforbrytelser i Darfur.

– Demokrati og frie valg er det jeg setter aller mest pris på her i Norge, påpeker Atib.

Han har satt seg godt inn i det norske valgsystemer og skal stemme både i kommune- og fylkesvalget.

– Jeg har forhåndsstemt. Det er fint å være ferdig med det, så blir det ikke så mye stress på selve valgdagen, sier Atib.

29-åringen er opptatt av mange saker. Men aller viktigst er at alle innbyggerne i Asker skal ha det bra.

– Det sier alle partiene at de også mener. Så det var litt vanskelig å finne ut hvilket parti jeg skulle stemme på, innrømmer han.

Skal bli bussjåfør

Atib Ahmed er en av flere flyktninger som har utdannet seg som bussjåfør, i regi av voksenopplæringssenteret i Bærum og Statens vegvesen. Men han får ikke jobb før han har bodd fire år i Norge. Hjemme i Sudan studerte han statsvitenskap, men eksamenspapirene fra hjemlandet har han ikke tilgang til, siden han ikke kan reise hjem og hente dem.

– Det blir fint å begynne å jobbe på full tid. I mellomtiden går jeg på kveldsskole for å lære meg enda bedre norsk, forteller Atib, som bor i Heggedal sammen med kona og deres datter Lina på ti måneder.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.