Skip to main content

Bekreftet: Rødgrønt fylkesråd i Viken

Denne fargerike kvartetten har ledet forhandlingene om rødgrønt samarbeid i Viken fylke. Fra venstre listetoppene Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp), Tonje Brenna (Ap), Camilla S. Eidsvold (SV) og Kristoffer Robin Haug (MDG).

FOTO: PRIVAT

Forhandlingene om et rødgrønt flertallssamarbeid i Viken er i mål.

– Vi er i mål. Resultatet legges frem tidlig neste uke, bekrefter Aps fylkesrådslederkandidat Tonje Brenna overfor Budstikka.

– Det har vært gode og krevende forhandlinger, og vi gleder oss til å legge frem resultatet, sier en ordknapp Brenna.

Hun vil foreløpig ikke si noe om politisk plattform for det rødgrønne styret i fylket eller hvilke partier og personer som får de ulike posisjonene. Alt dette legges frem mandag, etter det Budstikka forstår.

Parlamentarisk styre

Viken skal ha parlamentarisk styre, som betyr at «regjeringen» i fylket utgår fra flertallet i fylkestinget. Fylkesordføreren får dermed en mindre sentral rolle enn tidligere. Dette er tilsvarende som styret i Oslo kommune. 

Alle de fire rødgrønne partiene som nå danner fylkesråd, var for øvrig imot Viken-sammenslåingen. Et sentralt krav for Sp i de rødgrønne forhandlingene har vært at de fire partiene skal jobbe for at Viken blir oppløst så snart som mulig, det vil si etter stortingsvalget i 2021. 

Sp har dessuten krevet at vedtaket om å bygge hovedkontor for Viken ved kollektivterminalen i Sandvika skal legges på is.

De fire rødgrønne partiene som har vært i forhandlinger i de to og en halv ukene siden valget, har til sammen 45 av 87 representanter i fylkestinget: Ap 22, Sp 12, MDG 7 og SV 4.

Fylkesrådsleder og seks fylkesråder blir heltidspolitikere. Ut fra styrkeforholdet mellom partiene kan dette bety at Ap får to av de seks fylkesrådene i tillegg til fylkesrådslederen, mens Sp får to og MDG og SV én hver. 

Men i kabalen om posisjoner inngår også ledervervene i de ulike komiteene, slik at fordelingen partiene imellom kan bli annerledes.

Fylkesordfører?

Ap gikk til valg med Tonje Brenna (31) fra Jessheim som fylkesrådslederkandidat og Roger Ryberg (67) fra Hurum/Asker som fylkesordførerkandidat. Etter det Budstikka kjenner til, har Sp, MDG og SV i forhandlingene prioritert andre posisjoner enn fylkesordførervervet.

Budstikka har likevel ikke fått bekreftet at Ryberg blir tidenes første fylkesordfører i Viken. Ryberg har bakgrunn både som ordfører i Hurum og fylkesordfører i Buskerud.

Den eneste øvrige fra Ap fra Asker og Bærum i fylkestinget er Are Helseth, som sto på 12. plass på partiets liste.

Roger Ryberg (67) fra Filtvet har bakgrunn som ordfører i Hurum og fylkesordfører i Buskerud og har vært Aps kandidat til vervet som Vikens første fylkesordfører.

Foto: ROY FREDDY ANDERSEN

Hos Sp er ingen fra Asker og Bærum blant partiets 12 fylkestingsrepresentanter, men Elisabeth Bakke fra Asker er 1. vararepresentant og havner nå sannsynligvis i fylkestinget hvis førstekandidat Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim og/eller andre representanter blir fylkesråd.

Kandidater fra SV og MDG

Balder Alvær Olafsen fra Bærum er SVs 2.-kandidat og trolig aktuell for ett av de sentrale vervene. 

Hanne Lisa Matt fra Røyken/Asker er 2.-kandidat for MDG, men hun har tidligere gjort det klart overfor Budstikka at hun ikke har hatt ønske om å bli fylkesråd. Matt har uttalt at hun isteden satser på Asker-politikken, der hun er innvalgt som kommunestyrerepresentant. 

Signe Bakke Johannessen (27), tidligere kommunestyrerepresentant i Bærum, er blant MDGs syv fylkestingsrepresentanter og kan være aktuell for verv.

Spent på E18 og skoleinntak

– Det blir spennende å lese den politiske plattformen for dette samarbeidet, sier avtroppende fylkesordfører i Akershus og Høyres kandidat til fylkesrådsledervervet i Viken, Anette Solli fra Bærum.

– Hva blir etter din mening det viktigste å gå i gang med for partiene som skal styre Viken?

– Å sørge for et sømløst kollektivtilbud i hele fylket, å lage inntaksregler til de videregående skolene og å trygge E18 vest. Særlig det siste er jeg veldig spent på. Og når det gjelder ordninger for inntak til videregående skoler har Ap sagt mye uklart og ullent, sier Solli.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.